Найбільша продуктова мережа SPAR йде з Угорщини через податковий тиск уряду Орбана

65
12

Генеральний директор SPAR Austria Ганс Райш повідомив, що прем’єр-міністр Орбан хотів, щоб один із його родичів інвестував у компанію. Таким чином родина Орбана планувала взяти під контроль та отримати у власність другу за величиною продуктову мережу SPAR Hungary на угорському ринку, додав Рейш.

У результаті компанія почала виводити свій капітал з Угорщини. За даними бізнесового видання economx.hu, SPAR пішов на змину у своїй діяльності, щоб захиститися від тиску прем’єр-міністра Орбана та його олігархів. Частину свого капіталу мережа вирішила вивезти з Угорщини до Швейцарії.

Також Ганс Райш розповів, що кабінет Орбана турбує їх компанію додатковими податками та обмеженнями цін на ряд продуктів. Тому вони подали відповідну скаргу до Європейської комісії та змінили роботу своєї угорської філії, щоб захистити її від «рук Орбана».

Це не унікальна проблема. Минулого року Європейська комісія у звіті підкреслила, що угорські олігархи придбали багато іноземних компаній. Крім того, постійно зростає кількість іноземних гравців на ринку Угорщини, які скаржаться на порушення та залякування з боку угорської влади.

Наразі SPAR розділили угорську компанію на дві частини, щоб уникнути можливих збитків. А саме передали в управління швейцарській компанії. Наразі завдяки цьому сподіваються заощадити 10 мільйонів євро на рік.

Іноземні компанії, такі як Lidl, Spar, Tesco та Auchan, домінують у секторі роздрібної торгівлі продуктами харчування в Угорщині. Угорський уряд підвищив податок на надприбуток роздрібних компаній з 4,1% до 4,5%. У результаті доходи угорських дочірніх компаній значно впали. Ці продуктові мережі, які працюють в Угорщині, вже також поскаржилися через податковий тиск до Єврокомісії.

Керівництво SPAR вважає, що податкова політика Орбана порушує закони ЄС, зокрема щодо вільного руху товарів. Міністр економіки Австрії Мартін Кохер і міністр закордонних справ Александр Шалленберг підтримали цей крок. За даними economx.hu, збиток Spar у 2023 році склав 47,8 млн євро.

Наразі SPAR є п’ятим найбільшим роботодавцем в Угорщині з 14 000 співробітників. У її складі два логістичні центри, два м’ясокомбінати, 368 магазинів. У 2023 році прибуток SPAR до сплати відсотків і податків склав 120 мільйонів євро.

Чи планує SPAR остаточно піти з Угорщини? Ганс Рейш каже, що вони не хотіли б відмовлятися від своєї угорської філії. Адже раніше тут була досить комфортна ситуація, компанія інвестувала в Угорщину близько 2 млрд євро.

Натомість в угорському уряді спростовують будь-які незаконні дії зі свого боку. Зокрема зазначають, що Європейський Союз визнав законним податок на надприбуток від роздрібної торгівлі. «Це факти. Будь-які інші заяви є необґрунтованими», – додали в кабінеті Орбана.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Д
Дідо(справжній)

Айно,ни чудуйтеся,а робіть даякі виводи.Не пийте водку в три горла ги я,ни шліфуйте тоту водку пивом ай стекломойом,і не бодьте сяким кацапорусунсько-мадяронським гецковим кокошем ги я який лізе і лізе сюда в коменти як упоротий. Бо кіть ня найдуть то вшиткой асфальт у вариші мойов харьов удпорілувуть..

Д
Дідо(справжній)

Ни чудуйтеся,люди. Туй,на сайті,є гнида,Бідончі,Троцкій...і іщи кучу ніків має,гнида....І усягде,сере,у коментах. Бо пітух. Но коли го найдуть,хлопці,то комин му,добре прочистять...

Д
Дідо

Ко не вкурив - я і є тот довбинь мадярон Йончі...Гнати ня треба удціль і жилатільно копканцями айбо пущати ня гукана в воздух ги тоті шайблики...

Д
Дідо

Бідончі,бузеранте,угомонися уже.. І так усі тя знавуть,кунімена...і подкаблучника. Іди шліфани,своїй Анці....може ти полегшає..

Й
Йончі

Што долі напердів сам не тямлю.Майжинь треба з дуррю завязовати пак даякий мозг ся появить і перестану туй в коментах гадити і на орбана з гецком ловфос дьоргати.

Й
Йончі

А тупому,вушливому,тріпперові Бідончі,ловфос у вшиткі дірки. Бо пітух гаремний.

Б
Бідончі

І нах$й нам нє нужон отот шпар.Майліпше ловфос орбана і сіярти, нижчі мадярони вто пудтвердят...

Й
Йончі

Тай,ловфос,у тот шпар. Бовим там,трічі...за всьо життя...

B
bulkin

питримую задарь скоро робити будемо

Т
Трудяга

У Мукачево на ЖД там вся просрочка продаєся і все треба робочих там приймають на роботу бесплатну робочу силу за яку не хочуть платити близняшки йовно пот

Ш
Шпар

Користі від того Spar особливо немає ціни вищі як у конкурентів рідко коли туди заходжу

ПҐ
Пані Ґілка

Скоро всі бренди дорогі вийдуть з Угорщини! Отвічаю…

Читайте також