Найкраща вода в Україні нині - в Закарпатській , Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській областях

4
0

Такий висновок зробили члени "Всеукраїнської екологічної ліги"

Найкраща вода в Україні нині - в Закарпатській , Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській областях

Питання про те, скільки ще поколінь українців зможе пити чисту воду, належить сьогодні до найактуальніших, оскільки нинішня ситуація з цією основою життяя є вкрай критичною. Такий висновок зробили члени "Всеукраїнської екологічної ліги", які представляли один з найбільших останніх своїх здобутків у боротьбі за чистоту довкілля - екологічну карту "Екологічна ситуація та стан питних вод в Україні".

Надмірне техногенне навантаження на водні артерії України, посилене в кілька разів наслідками Чорнобильської катастрофи, порушило природну рівновагу в багатьох регіонах України і водночас різко знизило якість водноресурсного потенціалу, стало причиною кризового екологічного стану багатьох територій басейну Дніпра, з якого споживають воду дві третини населення та промислових підприємств України.

Населення, яке користується бутильованою водою, добутою переважно із артезіанських свердловин, перебуває в дещо кращому стані, запевняють екологи. Однак використання бутильованої води не скрізь є однозначним, зазначає директор Українського державного НДІ "УкрВОДГЕО" Володимир Размєтаєв, оскільки виробники можуть бутилювати воду в її природному стані тільки в екологічно чистих регіонах України. "На окремих територіях продукти безвідповідального господарювання у вигляді стічних вод проникають і в підземні горизонти", - говорить він. З 290 підземних мінералізованих джерел, з яких в Україні підприємства беруть воду для бутилювання, державним стандартам якості відповідає лише трохи більше 40 джерел, зазначають вони.

Найкраща мінеральна вода, яка за своїм хімічним складом наближається до плазми крові людини, є знаменита "Моршинська", зазначив доктор медичних наук, професор Тернопільського державного медичного університету Степан Вадзюк. Активний член "Всеукраїнської екологічної ліги" переконаний: в Україні нині найкраща вода в західних регіонах - Закарпатській , Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській областях, за винятком територій навколо міста Львова, які вже зазнали значного техногенного забруднення.

УКРІНФОРМ

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також