Найкращий відпочинок у Закарпатті – гарячі чани

33
0

На право називатися творцями чанів претендують японці, скандинави та інші народи. Вважають, що перший справжній чан для купання з’явився в селі Лушмори, що в Закарпатті.

Ці посудини, що формою нагадують півсферу чи діжку, мають здатність покращувати ваще здоров’я. У цій статті ми розглянемо мінуси і плюси банних чанів.

Чим корисні банні чани?

Насамперед, хочемо зауважити, що чани - є сталевою ємністю, яка призначена для наповнення води з подальшим купанням. У чані з пічним підігрівом ви можете приймати процедури ширяння на відкритому повітрі, навіть взимку в мороз.

Коли тіло досить розігрілося, потрібно поринути з головою в холодну воду – це корисно і для волосся. Після першого занурення у холодну воду можна продовжувати купатися у чані протягом 2-3 хвилин, але бажано не довше 6.

До основних переваг купання в чані відносяться: зміцнення імунітету та нервової системи, поліпшення якості сну, підвищення тонусу шкіри та організму в цілому. Температура води в чані сприятливо впливає на клітинні мембрани, а також розкриває пори, що дозволяє шкірі позбавитися продуктів обміну. Нормалізувати обмін речовин в організмі, а також функцію органів, що виробляють гормони (щитовидна залоза, надниркові залози та ін.).

Також можна врахувати, що в деяких чанах може бути вода різного ступеня мінералізації, а також за вашим бажанням у чан можуть додавати відвар хвої, кори, коренів, гілочок, листя, овес та різні лікарські квіти та трави. Якщо є чутливість до певних рослин, можна паритися без відвару.

Кому не можна купатися в чанах?

Якщо у вас є захворювання, які перераховані нижче, вам категорично заборонено бути в чанах:

  • серцево-судинні захворювання;
  • запальні процеси в організмі;
  • деякі захворювання опорно-рухового апарату;
  • алергія на рослини, які можуть додаватися в чан (відмовтеся від них відразу, якщо у вас індивідуальна непереносимість).

Тимчасово протипоказане купання в гарячому чавунному чані при вагітності, лактації, гострих інфекційних захворюваннях, що супроводжуються підвищенням температури тіла.

Сірководневі чани у селі Лумшори

Лумшори – село на березі річки Турички в Перечинському районі Закарпатської області. Це відомий бальнеологічний курорт в Україні.

Чани у селі Лумшори мають сірководневу воду, яка береться зі свердловин Закарпаття. Сірководневі ванни дуже успішно використовуються для лікування захворювань центральної і периферичної нервової системи, хвороб шкіри, гінекологічних та урологічних захворюваннях, що є дуже важливим в наш час. Покращується опорно-рухова система. Чани чудово підійдуть для тих, у кого є біль у суглобах, травми, забої та артрити. Звичайно, запах від сірководню не пахучий, але коли клієнти задоволені – задоволені і ми.

Треба завжди попереджати людейпро протипоказання. Важливо дотримуватися правил купання у чанах. У воді, насиченій сірководнем, є майже вся таблиця Менделєєва — залізо, хром, фтор, марганець, магній. Такі ванни не можна приймати людям, які мають пухлини, гострі інфекційні захворювання, підвищену температуру тіла. Їх не рекомендують також психічно хворим і наркоманам.

Приймати сірководневу ванну рекомендується через 1,5-2 години після прийому їжі. Температура води повинна знаходитися на рівні 35-37 градусів. Перебувати під впливом сірководню потрібно близько 15-и хвилин. Будьте обережні та не рухайте каміння під ногами, бо можете обпектись.

Купання в чані переноситься організмом набагато легше і комфортніше, ніж гаряче повітря саун і лазень. У чані термічний вплив поширюється тільки на нижню частину тіла, в той час як дихаєте ви чистим і прохолодним гірським повітрям. Гаряче повітря не обпалює обличчя, прогрів відбувається рівномірно.

Щоб відчути справжній Закарпатський колорит, відвідайте карпатський чан з настоєм цілющих трав з тутешніх лісів. Вони росли в екологічно чистому регіоні на схилах величних гір щоб віддати вам всю користь, яку заклала в них сама природа.

Ліхоліт Дар’я, студентка 1-го курсу журналістики

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також