Найпопулярніші сорти кави

126
0

Щоб розібратися в сортах кави, потрібно для початку трохи поринути у знання про вирощування самих кавових зерен.

Дізнатися як кава росте у своїй первинній формі у вигляді рослин, а також весь шлях від збирання врожаю до обробки, обсмажування та, нарешті, смакових особливостей у нашій чашці.

Кавові рослини та їх плоди

Кавова рослина «Coffea» - це вічнозелений чагарник або невисоке дерево. На кавовій рослині проростають так звані кавові ягоди: плоди, які при дозріванні виглядають яскраво-червоними. Зазвичай це два кавових зерна, які звільняються від м'якоті та оболонки після збирання врожаю. Усього налічується понад 100 видів кави. Сорти кави визначаються умовами вирощування та факторами, які виникають лише після збирання врожаю. Наприклад, методи обробки або інтенсивність обсмажування. Таким чином, типи кави мають набагато більше тонких та індивідуальних нюансів, ніж сорти кави.Зерна арабіки становлять близько 70%, а зерна робусти – 30% ринку кави.

Арабіка

Арабіка - найпопулярніший сорт кави і вважається зерном якісного збалансованого смаку. Крім того, він м'який, ніжний та з тонкою кислинкою.Порівняно з робустою, арабіка містить менше кофеїну. З цих причин багато людей вважають за краще пити каву, приготовлену із зерен арабіки.

На жаль, кавові кущі арабіки дуже чутливі і набагато сприйнятливіші до шкідників і неврожаю, ніж рослини робусти. Їм потрібен прохолодний та стабільний клімат, багато води та достатньо тіні. Через нижчі температури кавова вишня дозріває досить повільно і, таким чином, з часом може розвинути свій типовий різноманітний аромат, який також відображається в різних сортах кави. Сьогодні існує безліч підвидів арабіки, деякі з яких відомі під своїми іменами такими як Бурбон, Тіпіка.

Робуста

На відміну від арабіки, кавовий кущ робусти набагато міцніший. Робуста не тільки стійкіша до шкідників, але також може добре рости на рівнині (нижче 1000 метрів) з вищими температурами (від 22 до 26 градусів) і більшими коливаннями температури.

Навіть за більшої кількості сонця та опадів у робусти немає проблем.

Але ми пам'ятаємо: у всьому світі арабіки випивають більш ніж удвічі більше, ніж робусти. Багато хто досі думає про робуста як про низькоякісну каву, але це помилка.Є дуже хороші сорти кави робуста, які переконують своїм багатим та сильним ароматом. Робуста в чистому вигляді або в суміші з арабікою дуже популярна для приготування еспресо, тому що має більш насичений смак і завдяки меншому вмісту олії має кращу пінку. А міцний смак особливо гарний у кавових напоях з молоком.

Умови вирощування та збирання сортів кави

Середовище вирощування впливає на типовий смак окремих видів кави, які з них згодом одержують. Любителі кави можуть класифікувати смаки як «типові» для певного регіону зростання, наприклад : один з найпопулярніших сортів арабіки - це кава з Гаваїв , що росте в гірських районах вулканічного походження. Грунт тут особливо багатий на мінерали і благотворно впливає на м'який клімат. Це пов'язано з величезним розміром кавових зерен та їх насиченим фруктовим смаком.

Колумбійську каву також вважають топовим продуктом із гарним смаковим профілем: легка кислинка, ідеально збалансована карамельно-горіховою насолодою. Кажуть, що це пов'язано, серед іншого, із послідовними циклами збору врожаю, ручним збором та природним вирощуванням без хімікатів.

Отже , вирощування та збирання врожаю впливають на смак сортів кави. Як правило, високоякісні кавові зерна вирощують у високогірних районах, щоб якомога довше дозрівати там за нижчих температур і стабільних кліматичних умов. Це створює складніші аромати.

Обробка сортів кави

При обробці кавових зерен після збирання врожаю існують додаткові відмінності, які впливають на якість та смак і таким чином сприяють різноманітності сортів кави. Спосіб, яким кавові зерна видаляються з кавової ягоди та звільняються від залишків, відіграє важливу роль.

Змішування сортів кави

Багато постачальників кави пропонують каву лише одного походження. Це види кави, які складаються лише з одного сорту кави із певного регіону вирощування. Вони мають ексклюзивний характер: у чашці ви можете відчути чистий смак, сформований її походженням. Серед таких видів рекомендуємо каву з еталонних зерен арабіки:

  • Brasil Arabica unwashed Santos NY2, screen 17/18 Cerrado
  • Colombia Arabica washed Excelso Armenia / Medellin
  • Guatemala Arabica washed strictly hard bean Antigua
  • Peru Arabica washed high grown, European prep., Chanchamayo MCM
  • Indonesia Arabica semi-washed double picked grade 1 Lintung

Серед виду робусти ви зустрінете у нас такі сорти, як:

  • Indonesia Java Robusta
  • India Robusta washed Parchment AB
  • Cameroun Robusta DHP
  • India Cherry A Robusta
  • Java washed Robusta.

Є спеціальні кавові суміші, у яких гармонійний смак досягається за рахунок особливо збалансованої суміші. Щодо нової кавової тенденції – це суміші одного походження, в яких кавові зерна походять з однієї зони вирощування. Таким чином набувають сорти кави, які, незважаючи на змішування, зберігають типовий характер свого регіону.Серед моносортів популярними є в:

  • ETHIOPIA Arabica washed Sidamo grade 2 Bagersh.
  • JAVA washed Indonesia Robusta R / WP PTPN XII.
  • COLUMBIA Arabica washed Supremo, screen 18, La Manuela, CSC.
  • NEPAL Arabica washed supreme Mount Everest Kukri speciality.
  • OCOA Santo Domingo.
  • GALAPAGOS San Cristobal Ecuador Arabica Bourbon.
  • HAWAII Kona Captain Cook Estate washed Arabica.
  • JAMAICA Arabica washed grade 1, Screen 17+ Blue Mountain.

Обсмажування сортів кави

Серед кавових зерен можна важливи слід виділити обсмаження, різний ступінь обсмаження призводить до абсолютно різних сортів кави.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також