Найвіддаленіші села Іршавчини вже отримали благодатний вогонь

17
0

Цього року вперше за історію незалежної України прихожани найвіддаленіших сіл Іршавщини отримали можливість запалити свої свічки, лампадки від благодатного вогню, привезеного в суботу Міністром з надзвичайних ситуацій України Віктором Балогою літаком з Єрусалиму до Києва, а звідти - до Ужгорода.

Впродовж більш ніж двох тисячоліть цей священний вогонь сходить з небес в руки православного патріарха і символізує світле Христове Воскресіння.

     Тут у замку в залі історії Ужгородсьої семінарії, де, до речі ,серед експонатів є плащаниця із Білківського храму, преосвященний Владика Архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор восковою свічечкою «переніс» благодатний вогонь з єрусалимської лампадки до лампадки голови обласної державної адміністрації Олександра Ледиди та голови обласної ради Івана Балоги. Потім настала черга представників міст і районів Закарпаття. Одним із перших рук преосвященного Владики Феодора благодатний вогонь отримав для іршавських громад керівник апарату райдержадміністрації Олег Козенюк.

...Автомобіль долав кілометри нічної траси, а деякі сільські голови вже виходили на зв’язок по мобільному телефону і їх нетерпіння було зрозумілим. Перша зупинка на трасі, де поворот на Доробратово і де нас зустріла чисельна процесія вірників. Радісні схвильовані обличчя, святковий піднесений настрій у різних за віком людей - від зовсім юних – до людей похилого віку. В Дунковиці іршавську делегацію зустрічав Арданівський сільський голова Михайло Станинець, представники духовенства і релігійних громад, що діють на території цієї сільської ради.

В Кам’янському- світло благодатного вогню прийняв сільський голова Валерій Гангур.

В Сільці благодатний вогонь в свої руки взяли депутат райради Сергій Лупак , Сілецький сільський голова Віктор Кузьма, Зарічанська сільська голова Марина Васько, Вільхівський сільський голова Василь Чийпеш, Греблянський - Іван Сочка,представники релігійних громад.

Олег Козенюк в середмісті райцентру благодатний вогонь передав сільським головам Броду, Ільниці, Чорного Потоку, Лози. А потім – особисто вніс лампадки із символом Воскресіння Христового до Іршавських Храмів.

Від Білок - до Лукова сільські голови зібралися в Білках біля сільської ради,де їм було вручено лампади із вогнем,що спалахнув в Єрусалимі.

Найбільш урочистим і масовим торжеством відзначилися прихожани Свято-Покровського православного храму в Приборжавському, де тисяча мирян вийшли  з храму разом з настоятелем отцем Олександром та священником із православного Свято-Серафимівського жіночого монастиря отцем Макарієм і прийняли благодатний вогонь

 На п'яцу прийняли символ Воскресіцння Христового в Довгому сільські голови нашої Верховини Юрій Кузан та Ярослав Пальок, які й відвезли його до своїх сільських храмів.

 В самому Довгому до православного і греко-католицького храмів благодатний вогонь передали перший заступник голови райдержадміністрації Василь Ледней та сільський голова Михайло Шкелебей.

Отак всього за кілька годин благодатний вогонь пройшов шлях від Єрусалима – до найвіддаленішого нашого села - гірського Лисичова. 

      Нажаль для мене незрозумілою виявилася позиція Негрівського, Дубрівського, Загатянського, Малораковецького та Кушницького сільських голів, які не виявили бажання долучитися до церемонії передачі благодатного вогню у свої релігійні громади - зазначив керівник апарату райдержадміністрації Олег Козенюк. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також