«Не так січень січе, як вино пече»

3
0

У Мукачевому стартував фестиваль “Червене вино-2010”, який традиційно проводять до Дня святого Василя. У центрі міста, на площі Миру, свою продукцію виставили близько ста виноробів.

Чому фестиваль вина в Мукачевому проводять саме на Василя, винороби пояснюють по-різному. Одні доводили кореспонденту “ВЗ”, що святий Василь – покровитель виноробів, інші згадували, що 14 років тому перший фестиваль вина організував тодішній мер Мукачевого Василь Васильович Ільцьо.

Виноробством займаються люди начитані. На багатьох винних бочках наклеєно рядки віршів, присвячених благородному напою. На одній з бочок знайшов вірш іранського поета Мірзи Шафі Вазека: “Вино несет и яд, и мед – и рабство, и свободу. Цены вину не знает тот, кто пьет его как воду”.

Найбільше виноробів на фестиваль приїхали з винних районів Закарпаття - Берегівського, Мукачівського та Виноградівського. Вся площа перетворилася на велетенський дегустаційний зал, де кожному наливають у разовий стаканчик вина, щоб він оцінив його смак. Здебільшого це вина традиційних для Закарпаття сортів – “Ізабелла”, “Мерло”, “Совіньйон”. Обійшов усі ятки, шукаючи вино, яке більше до вподоби. Нарешті купив на Старий Новий рік чотири літри “Ізабелли” трирічної витримки. Голова вже почала крутитися від дегустаційних “подвигів”. Додавало сп’яніння й спостереження за чарівними мукачівськими дівчатами, які, незважаючи на зимову погоду, красувалися у міні-спідничках.

14 січня, на завершення фестивалю, дегустаційна комісія визначить кращого винороба. Йому, за традицією, у вигляді призу підсунуть... живу свиню.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також