Не за розум, а судитися беруться окремі роботодавці навіть коли «грім гряне» 

10
0

– Коли це сталося, – згадує випадок смерті на робочому місці батька десятьох дітей, 46-річного бункерувальника Юрія Куртана директор ЗАТ «Будіндустрії» Михайло Гогіль, – я надовго втратив і апетит, і сон… А також кардинально змінив своє ставлення до проблем безпеки виробництва.

Якщо на початку керівної кар’єри змушений був дозволяти сумісництво інженера служби охорони праці з обов’язками будь-якої іншої посади (потрібно, мовляв, економити), то зараз дотримується правила: зроби для безпеки все, чого вимагає закон, а коли можеш, то й більше. Адже йдеться про здоров’я і життя працівника, а за кожним – родина...

Далі  підшукав однодумця на посаду інженера служби охорони праці Степана Височанського і дав йому «зелене» світло – придбали спецодяг, спецвзуття, засоби індивідуального захисту, відремонтували всі огородження рухомих частин, провели експертизу та полагодили крани, привели до ладу всю документацію, поновили навчання та інструктажі. Щодня «планірку» починали з проблем безпеки. Торік при обсягах реалізованої продукції у 13,7 млн. грн. витрати на охорону праці та промислову безпеку в ЗАТ «Будіндустрія» склали 71,4 тис. грн.

А тепер про ставлення до безпеки людей – з точністю до навпаки. Ні для кого не є секретом фізична зношеність та моральна застарілість наших газопостачальних мереж й обладнання цієї галузі з більш ніж півстолітньою історією. За двадцять останніх років до керівництва газозабезпечувальних структур прийшли люди, тактикою та стратегією яких стало... урвати фінансовий куш.

– Торік у нашому краї сталося 8 нещасних випадків, пов’язаних із використанням газу в побуті та при експлуатації систем газопостачання, в яких постраждало 13 чоловік, а 4 з них  померли, – розповідає т. в. о. начальника Управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області Андрій Горват. Нещодавно ми організували позапланову перевірку виконання керівництвом ВАТ «Закарпатгаз» приписів та розпоряджень, виданих під час інспектування 14-29 квітня. Тоді у ВАТ «Закарпаття» та його філіях було виявлено 427 порушень нормативно-правових актів з охорони праці, у 41 випадку призупинено виконання робіт та експлуатацію технологічного обладнання й устаткування, накладено 27 адміністративних стягнень. Проте, констатує Андрій Горват, керівництво ВАТ «Закарпатгаз» на вимоги працеохоронців відреагувало в лише йому притаманному стилі – не допустило державних інспекторів управління до проведення позапланової перевірки. Про це скеровано подання до обласної прокуратури та повідомлено обласну адміністрацію.

Перевірки дотримання вимог законодавства  щодо безпечних режимів постачання споживачам природного й скрапленого  газу проводились за дорученням Кабінету Міністрів України, аби упередити аварійні ситуації та нещасні випадки, які, на жаль, почастішали. А відповідно до «Правил безпеки систем газопостачання України» відповідальність за якісне виконання робіт із технічного обслуговування та ремонту газового обладнання й газопроводів несуть експлуатаційні спеціалізовані підприємства газового господарства, яким є ВАТ «Закарпатгаз». Проте керівництво ВАТ «полізло до пляшки»: замість виконувати вимоги безпеки, затіяло з наглядовою структурою… судову тяганину.

А поки що над ВАТ «Закарпатгазом» знову загриміло: Управління Держгірпромнагляду в Закарпатській області взялося до технічного розслідування вибухів газу, що сталися 30 червня.

Перший  – в одному з помешкань триквартирного будинку в Іршаві через самовільне виконання власником житла робіт із відновлення газопостачання, що відключалося за борги. Другий – у Грушеві на Тячівщині: там власник самовільно під’єднав до плити рукав, розгерметизація якого призвела до короткого замикання та пожежі.

– То, може, – констатує Андрій Горват, – все-таки мудріше переосмислити ситуацію, і замість сприймати інспектора в якості небажаного гостя, безпідставно конфліктувати зі структурою, яка боронить інтереси працівника в отриманні гарантованого Конституцією права на гідний і безпечний труд, взятися до виконання святих обов’язків роботодавця? І люди  за таку позицію подякують, і совість, якщо щось і станеться, не мучитиме: зробив, бо все від тебе залежне…

Керівник прес-служби Управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також