Недофінансування медиків: Степанов закликав депутатів не голосувати за такий бюджет на 2021 рік

10
3

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов закликав народних депутатів не підтримувати державний бюджет на 2021 рік із недофінансуванням медичної сфери і збільшити бюджет на медицину.

"Уже сьогодні ми зрозуміємо, чи в пріоритеті для народних обранців наше з вами здоров'я і чи цінується праця медичних працівників. За останній рік ми багато чули слів подяки медичним працівникам за ту боротьбу, яку вони ведуть кожного дня за наші життя. І мені дуже цікаво, як ці слова відобразяться на конкретних справах...

Звертаюся до народних депутатів: позбудьтесь нарешті своєї інфантильності. Досить вже думати" А може, обійдеться?". Цього разу не обійдеться. Необхідно зрозуміти реальність і можливі наслідки при прийнятті таких цифр фінансування медицини.

Медична система України – і це не якісь страшилки від мене – під загрозою існування.

Зараз середня заробітна плата лікаря складає 9 тисяч гривень. У людини, від якої залежить життя іншої людини, яка цілодобово думає про свого пацієнта, яка його лікує і рятує, да йому шанс жити. Подивіться, яка у вас заробітна плата, – і порівняйте. І подумайте: як ця людина може жити на ці кошти.

Зарплата середнього медичного персоналу складає 7 тисяч гривень: медичної сестри, яка теж цілодобово інколи стоїть біля ліжка хворого. Зарплата молодшого медичного персоналу – 5 тисяч гривень. Це реальність, із якою країна живе 29 років і з якою ми зустріли пандемію".

Степанов зазначив, що лікарі все частіше заглядають на сайти роботи за кордоном, бо там вони будуть отримувати зарплату в десятки разів більшу.

За його словами, "зарплата медика в Україні – на рівні виплат по безробіттю, зарплата лікаря в Польщі тій самій – близько 2,5 тисяч євро".

Голова МОЗ вважає, що навіть тисячі сучасних лікарень не будуть потрібні, якщо в них не буде лікарів та медсестер, тому питання фінансування медицини – "це питання національної безпеки".

У разі прийняття законопроєкту про Держбюджет на 2021 рік медики залишаться з зарплатнею, яку можна порівняти з виплатами по безробіттю. Про це на своїй сторінці в Facebook заявила лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська, закликавши нардепів переглянути проект закону, передає УНН.

“Я хочу звернутися до тих народних депутатів, у яких ще є якась совість. Чи не голосуйте за цей бюджет, в якому медицина знову фінансується за залишковим принципом. Так, так було завжди. Але зараз явно не той час. Цей бюджет ще далі триматиме докторів з зарплатою, яку можна порівняти з виплатами по безробіттю”, — зазначає Голубовська.


Коментарі

В
Вдлвоаоа

Чом не здох цей скоморох вIд смертоносного БарановIруса?????????

П
Правда

Ситуація із зарплатами в бюджетній сфері склалася не за останній рік - всі 30 років відбувався розвал і депрофесіоналізація бюджетної сфери. Наведу приклад проблем із сфери вищої освіти: зарплата у науковців залежно від стажу та наукових досягнень коливається сьогодні в діапазоні 7-14 тис.грн. на повну ставку. В середньому 9-10 тис. Дійсно, зарплата - невелика, якщо порівняти із колегами ближнього зарубіжжя (Словаччина - в 4-5 разів вища, Німеччина в 15-20 разів вища). Але рівень оплати це пів біди - сьогодні проблема полягає в тому, що для багатьох в освітній сфері можливе підняття зарплати буде неадекватним рівню його кваліфікації та продуктивності роботи: освітня сфера в цілому насичені сьогодні персоналом з фіктивними дипломами, тобто, документами, за якими не стоїть реальних знань. Не секрет, що у вищій школі на сьогоднішній день щонайменше кожен 2-3-ій кандидат та 3-4-й доктор наук - люди з купленими дипломами. Без радикальної селекції персоналу-зарплату підвищувати не можна.

R
Romario

Медик - такий самий бюджетник як і інші. Чому Степанов просить в 3-4 рази підвищити зарплату тільким медикам - а вчитель в школі, вихователь в садку, науковець в інституті, бібліотекар в бібліотеці та ін. - вони не мають права на адекватну оплату? Повинні бути витримані певні пропорції, бо це абсурдна ситуація, якщо лікарю за словами Степанова потрібно платити 25-30 тис. грн., а вчителю 6-9 тис. грн.

Читайте також