Недосипання може призвести до цукрового діабету

12
0

Американські вчені з'ясували, що нестача сну підвищує ризик розвитку цукрового діабету другого типу.

 

Для участі в експерименті вчені відібрали 21 здорового добровольця. На час усього дослідження їх поселили в лабораторії. Протягом трьох тижнів учасникам давали спати менше шести годин. Крім того, дослідники збільшили тривалість звичайного для людини циклу сон-неспання з 24 до 28 годин. Після цього протягом дев'яти днів учені відновили нормальну тривалість зазначеного циклу.
 
За даними дослідження, недосипання викликало підвищення рівня глюкози в крові добровольців. При цьому у деяких учасників значення досліджуваного показника наблизилося до рівня, характерного для діабетиків. Протягом відновного періоду рівень глюкози у добровольців нормалізувався.
 
Вчені з'ясували, що через брак сну вироблення інсуліну у добровольців після прийому їжі знизився в середньому на 32 відсотки. У зв'язку з цим дослідники зробили висновок, що тривале позбавлення сну може спровокувати розвиток цукрового діабету.
 
Дослідження провела група фахівців Медичної школи Гарвардського університету. Звіт про їхню роботу опублікований в журналі Science Translational Medicine.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також