Незважаючи на тиск Росії Словаччина продовжить реверс газу для України

12
0

До Словаччини та Польщі надходить менше російського газу, ніж вони замовляли.

Але "Газпром" стверджує, що дає їм таку саму кількість, як і минулого тижня. Як повідомляє словацьке видання Spravy.pravda.sk, до Словаччини надходить менше російського природного газу транзитом через Україну. Словацька газова компанія SPP повідомлила, що у четвер 11 вересня спостерігалося невелике падіння поставок газу, приблизно на 10%. Однак запевняють, що це ніяк не відобразиться на споживачів у країні.

Зокрема так стверджує прес-секретар SPP Петр Беднар. А саме, що " на поставку газу для всіх клієнтів - від домашніх господарств до великих підприємств ця ситуація ніяк не вплинула і забезпечена у повному обсязі".

Однак у словацькій газовій компанія досі не можуть з'ясувати з якої причини було зменшено надходження "блактиного палива".

Теж саме повідмоляють і у польській компанії Gaz-System. Зокрема державна газова компанія PGNiG заявила, що у середу країна отримала від "Газпрому" на 45 відсотків менше газу, ніж було замовлено.

Натомість у "Газпромі" заперечують, що скоротили поставки газу в Польщу і Німеччину. Нагадаємо, Польща вимушено припинила реверс газу в Україну через обмеження з боку РФ. Пізніше польська сторона заявила, що припинення реверсу триватиме два дні.

Крім того, "Газпром" штучно підняв ціни на газ для Угорщини, що автоматично зробило невигідним для України.

Нині Україну купує російський газ у Словаччини за 320-330 доларів США за тисячу кубометрів, а в Угорщині ціна виросла аж до 400 доларів за тисячу кубів.

Також Словацька Республіка підтвердила, що не припинятиме поставку газу для України у реверсному режимі. Про це заявив глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак.

"Я не бачу в цьому жодної проблеми. Усе відбувається на підставі підписаних контрактів і ми будемо виконувати свої зобов'язання", - заявив він на прес-конференції в Києві в четвер.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також