Нік Голоняк — закарпатець, який здійснив революцію освітлення (ВІДЕО)

26
16

Циферблат калькулятора, панель автомобіля, світлофори, рекламні щити й комп'ютери – зараз жоден з цих пристроїв не обходиться без мініатюрних та надзвичайно економних світлодіодів.

Журналісти "24 каналу" розповідають, що революцію в науці зробив винахідник закарпатського походження Нік Голоняк.

Нік Голоняк народився вже в Іллінойсі, куди його батьки переїхали із Закарпаття. Хрестили сина в українській греко-католицькій церкві й назвали на честь батька Миколи, але на американський манер — Нік.

Микола-старший працював на шахті, сину теж з юних років довелось гнути спину. Якось після 30-годинної зміни хлопець вирішив, що краще він здобуватиме гроші головою, а не руками.

Так він серйозно почав цікавитися фізикою. Закінчує університет і тоді перспективного хлопця забирає до себе в аспірантуру Нобелівський лауреат Джон Бардін, який першим винайшов транзистори.

Нік хотів зайняти свою нішу. Доки більшість колег працювали над удосконаленням інфрачервоного випромінювання, українець хотів зробити його видимим і 1962 року йому це вдалося.

В його лабораторії вперше засяяло червоне світло. Переваги були очевидні: лампи здатні працювати від кількох вольт, незвичайно міцні та економні. Цей винахід називають одним із найреволюційніших.

Уже й цього було достатньо, щоб увійти в історію, але за декілька років Голоняк завершує роботу над лазерами, що могли зчитувати інформацію з носіїв не пошкоджуючи їх. Це власне й дало можливість створити CD й DVD диски.

У наші дні дослідник продовжує роботу над удосконаленням світлодіодів. У Штатах, до прикладу, вважають що за ними майбутнє, і незабаром звичайні лампи розжарення відійдуть в історію, адже світлодіодне освітлення споживатиме електроенергію на 90% менше.

За свої численні винаходи Голоняк отримував нагороди з рук президентів і від наукових товариств, та неприємною несподіванкою став 2014 рік, коли Нобелівську премію вручили японським науковцям за винахід білого світлодіода, який є всього-на-всього одним із доопрацювань світлодіодів Ніка Голоняка, створених на півстоліття раніше.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

ПМ
перелік місцевих русунів-неадекватів (доповнення)

- Ромаріо Тридцятьрокович Пушкін

ПМ
перелік місцевих русунів-неадекватів

- Шоні Нижньомаргович Майдаун - Ыстык Гуканович Дубинець - Менджул Донижньодописович Студенозвуров - Пішта Перлинокарпатович Сальмонелош

Д
дідо

доста хреново мати розшістнадцятерення особистості. Генетично хворі нації, американці отстала страна,Росія усьо побомбить і ми 16-ро попадеме у рай

М
майдаун

коли Дідо дасть гроші на флакон, кличеме Ніка і п'єме до срачки. Ми з Ніком часто п'єме, і він усе каже, ош він неукр. Усе. І то правда, ош зміна 30 годин. У Янкістані зміни менше 25 годин не є.

Р
ромаріо

правду туй пишуть, ош він ся нигда не називав укром. От, ми любим Майдауном, коли на

ІП
Іван Пальо

Секта Свідків Сікори Рівноапостольного (СССР) вийшла на полювання ))). Етнонім русин не був поширений в час коли його батьки виїхали. інакше він і не міг себе називати. Але це все одно як деякі іранці скажуть шо ми перси а не іранці. Або деякі французи - ми кельти а не французи. Альоу сектанти, виходіть із 5G яким вас облучив Сікора.

СС
Сікора Степан Ілліч

А писати, що Нік Голоняк закарпатець - це взагалі "курям на сміх". Хоча чому дивуватись, коли справжню історію нашого краю в школі не вчать, а якийсь галицький сурогат

СС
Сікора Степан Ілліч

Народився Нік Голоняк (Голодняк) 3 листопада 1928 року. Дату народження варто було написати в публікації.

СС
Сікора Степан Ілліч

Нік Голоняк ніколи не вважав себе українцем, а русином, а христили його в русинській греко-католицькій церкві. Невже фальшування історії нашого краю йде на користь України?

СС
Сікора Степан Ілліч

Панове редактори, не фальшуйте історію нашого краю. Нік Голоняк - американський фізик і винахідник русинського походження. Батьки Голоняка, русини, приїхали до США із Підкарпатськoї Русі. Це можна прочитати, навіть в українській вікіпедії https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D1%96%D0%BA_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D0%BA. Невже важко освоїти одну просту істину, що наш край став Закарпаттям тільки в 1946 році?

ДД
Да да

Ци Юкраинци и в космос перши полетели .

Р
РУСИН

Всі помітили , що в тексті не випадково немає років ні народження, ні року виїзду з ......??? А тому , що не можуть сказати ПРАВДУ , яку знає кожен корінний мешканець НАШОГО КРАЮ. Він є РУСИН і виїхав його батько з ПОДКАРПАТСЬКОЇ РУСІ , а не із Закарпаття ,Карпатської України і т.д. Історію не обманеш.

Г
Гукан

I що ! Де вiн називав себе укром ?

1
123

То скоріше було прізвище Голодняк, просто американцям вимовити тяжко і вони скоротили

П
Пуаро

Чехів і українців щи не боло, а до мядяр ту боли хорвати

Ы
Ыстык

Кстаті. Вун себе нигде нещитав украінцьом, а усе казав Ош"я русин'

Читайте також