Ніна Карпачова звернулась до прем’єр-міністра з поданням щодо екологічного лиха у Солотвині

7
1

У зв'язку із загостренням аварійної ситуації на державному підприємстві "Солотвинський солерудник" Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова звернулася до Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко з поданням щодо порушень конституційних прав на життя та здоров'я пацієнтів алергологічних лікарень і мешканців селища Солотвин Тячівського району Закарпатської області - повідомиляє у прес-служба Н.Карпачової.

Провадження омбудсмена у цій справі триває півтора року. Після того, як фахівці Секретаріату Уповноваженого грунтовно, з виїздом на місце, вивчили обставини функціонування лікувальних закладів Солотвина, 8 серпня 2008 року було внесене подання Уповноваженого з прав людини Прем'єр-міністрові України "Про захист конституційних прав двох мільйонів хворих на бронхіальну астму на належну медичну допомогу". Завдяки заходам, що були вжиті у відповідь на зазначене звернення, Українська та Закарпатська обласна алергологічні лікарні продовжують працювати дотепер, у них щоденно проходять курс лікування близько 300 хворих. Однак, як було встановлено додатковою перевіркою омбудсмена, внаслідок розвитку аварійної ситуації на руднику та в самому селищі існує реальна загроза життю і здоров'ю місцевих мешканців, а також десяткам тисяч приїжджих, котрі на час лікування поселяються у котеджах та здійснюють медичні процедури у місцевих солоних озерах.

Тож нині постає питання вже не про відновлення роботи солерудника, а про врятування Солотвина, його мешканців і гостей від екологічної лиха. Ґрунтові води, постійно прибуваючи в шахти, поступово вимивають сіль та збільшують підземні порожнини. Внаслідок просідання ґрунту утворюються карстові провалля, розміри яких, за даними МНС, впродовж 2009 року зросли подекуди у 3-5 разів. Найбільша солотвинська яма сягнула 460 метрів завдовжки та 260 - завширшки. Експерти попереджають: немає жодних гарантій, що якоїсь миті чергова порожнина не поглине десятки будівель разом з людьми.

Уповноважена з прав людини Н.Карпачова у своєму поданні Ю.Тимошенко наполягає на вжитті відповідними центральними органами виконавчої влади невідкладних заходів із припинення катастрофічних процесів у зоні Солотвинського рудника, а також пропонує розробити і реалізувати державну програму "Солотвин", яка передбачала б здійснення комплексу робіт з метою ліквідації екологічного лиха та відселення людей з небезпечних територій.



Коментарі

ВВ
Василь Васильович Галас

За офіційною інформацією - Солотвинський солерудник - споконвіку власність Європи і Закарпатського народу - віддали на поталу Донець- кому шахтоуправлінню. Наша власність перейшла у власність азіатів.67

Читайте також