"Ніж у спину": МЗС Угорщини розкритикувало український закон про освіту

17
51

З такими критичними словами було опубліковано заяву міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто на сайті уряду.

Петер Сіярто заявив, що Угорщина вважає закон ганебним. На його думку це рішення є особливо недружелюбним, враховуючи той факт, що в останні місяці  Будапешт кілька разів роз'яснював української адміністрації, що заплановані зміни є порушенням угорських інтересів.

— Україна встромила Угорщині ножа в спину, внісши зміни в закон про освіту, який сильно порушує прав угорської меншини, -  каже Сіярто.

— Ганебно, що країна, яка прагне розвивати дедалі тісніші відносини з Європейським Союзом схвалила рішення, що є у повній опозиції до європейських цінностей. Це неприпустимо, що Україна позбавила угорців їх права навчатися рідною мовою в школах і університетах, і залишила їм таку можливість тільки в дитячих садах і початкових школах", - сказав Сіярто.

Сіярто додає, що законодавчі зміни ставлять під загрозу функціонування більшості шкіл в Закарпатті та порушують права 150 тисяч угорців, що проживають в Україні, наголосив він. Уряд Угорщини активізується на всіх можливих європейських форумах, щоб нові правила не вступили в силу.

— Це було зроблено незважаючи на те, що в останні роки Угорщина надала Україні кілька форм допомоги, які мають фундаментальне значення в зв'язку з процесом європейської інтеграції, а також соціальної і безпекової ситуації в Україні", - відзначив глава угорського МЗС.


Читайте по темі:

Закарпатські угорці просять Порошенка не підписувати закон про освіту

"Поверненням часів Сталіна" назвала закон про освіту ректор угорського вишу на Закарпатті

Клімкін про Закарпаття та угорську громаду: «Якщо володіння державною мовою – це радикалізм, то я радикал»

Офіційна Угорщина висловила рішучий протест проти українського закону "Про освіту"

Коментарі

Т
Тарас

Я особисто радий що так вийшло,нехай бачить Угорщина що з хохлами по хорошому немож.Ніяких атошників на лікування,крим визнати Російським і валити всі європрагнення україни голосувати проти у Європарламенті питання які стосуются україни.Хохли не люди,гривні не гроші....ітд

В
Васько

Мадяри не люди Форінти не гроші Закарпаття Українське, мадярам по пиці!

К
Крістіна

Мені страшно читати ці негативні коментаріїї щодо угорців... Українці... Охаменіться.. Якщо нац меншина погано говорить державною мовою це проблема держави з такими ж претензіями можна і до російської націонльності звертатися адже росіяни теж не хотять говорити україською.. Та на відміну від росіян, угорці завжди підтримують наш край.. Фінан уютб школи і не тільки угорськомовні.. Так що майте повагу!!!! А щодо угорського громадянства в Угорщині немає такої мультинаціональності як в Україні тому що історично так склалося що на території теперішньої України були інші держави.. Такшо ви не маєте права ущемляти нац. Менши... І я проти цього дурного закону.. Так як і сама навчалася в угорській школі і як бачите висловити свою думку ще взмозі на державній мові!

Г
Гисть

Уже росийськомовне населення опатриотили в Криму- маете. В Донбаси- теж скоро отримаете як и Крим. Тепер на черзи Закарпаття. Давайте...такими темпами далеко доберемось. Лишиться у МОГУТНЬОИ УКРАИНИ Киив ...з Порошком.

Н
народ

пришли хохли та і розсварили всі національності на Закарпатті....Тоті чорти нич не знають будувати ... лише руйнувати.

І
Іваненко

Слушно сказано! Якщо ти не знаєш угорської - тебе позбавляють громадянства! І тут зверніть увагу... Україна мадярів не позбавляє громадянства. Но вам мало... сьогодні вам навчання на угорській дай, а завтра ви попросите автономію.

1
16:18

Увін ни інвалід,увін хоче у ссср(Росія).

БЦ
Бісять ці ньоловки!

Ота мадярота, вкрай знахабніла...живуть в Україні, то хай і вчаться на українській...яому то до них окреме ставлення? Такі тупі шо вивчити не можуть? Як вони тоді спілкуються з нормальними людьми? Ні бе,ні ме не може сказати, бо зовсім знахобніли оті чор*и! Під них може ше підстроїтись? Може тепер хай вся Україна вчить угорську? Щоб не створювати дискомфорту? Ти живеш на Україні, блін, то маєш знати говорити! !! Чому румуни можуть вивчити українську, а ви шо не люди? Чи мозг вже не паше? То якшо так,, то вали в Угорщину і там вчися на якій хоч! В Берегові блін взагалі все таке тупе, зайдеш в магазин, шось запитаєш, а воно стоїть, очима кліпає, не розуміє шо йому кажуть. Бісить таке ставлення! Ніхто під вас підстраюватись не буде! Вчилась зі мною одна мадярка, як домашнє завдання відповісти, то нем тудом, а як відпроситись та щебече на укр. То майте повагу, шановні сусіди, і вчіть українську. Бо ви шось хитро***бані!

Z
Zoltan

Magyar - ez nem igaz!

М
мадяр

мадяри позбавляють свого громадянства якшо не розмовляєш мадярською і не видають громадянства іншим якщо не розмовляєш по угорськи чому? ТА ТОМУ ШО В УГОРЩИНІ ДЕРЖАВНА УГОРСЬКА

Z
Zoltan

Назвите мне пожалуйста того соседа с которым Украина не воюет, поддерживает нормальные отношения?!

Ф
Фатів

До нациста Читач 08.09.2017 14:25 Во первих нико нерве глотку кроме тебе . По друге се є проста прада а як усе таким нацистам як ти правда очи ріже .

М
місний

До тумановатого КОКСа Чим тумановата жебрач хоч воювати? Тать скоро жерти не будете мати! Дурноє лопониш людям на сміх а субі на ганьбу

Ч
Читач

І чим займається в цей час СБУ, коли тут деякі коментатори на всю глотку кричать: "ля хворих хохлів пойміть шо Закарпаття нигда не боло і не буде українов. Всю жизнь у Закарпатті люди всіх націй жили дружно до тих пор докі неприйшли хохли .". АУ, СБУ, ВИ ДЕ?

М
Максим

Кіть Петя ся прогне под мадярів - мацкалі нараз начнуть такий же кіпіш за мацкальську мову у школах. А всі ми знаєме ош даже в Мукачеві нема вже навчання на російськів мові. Вам то треба? Хочете учитися на мадярськів? Открийте собі гімназії приватні і там ся учіть на мадярськів, але то мають фінансувати мадяри, а не бюджет України.

Ф
Фатів

До клоуна КОКС 08.09.2017 13:29 Я в жизні іщи невстрічав таких хворих як ти на голову. Видко шо твоє розвітіє мозга лишилося на уровні друго класу .

Ф
Фатів

До нациста Віктор Іванович 08.09.2017 13:15 Слухай нацист внімательно ! Вали на свою родіну . Закарпаття насильно забрано при мацкалях а при розвалі у 91 році бов референдум який признала вся європа кроме україни яка окупіровала Закарпаття. Нико із закарпатців непросився до україни і нико не голосовав за приєднання до україни. Кіть таких як ти нацистів шось неустраює то вали за перевал на свою родіну і там нацисте тявкай . І неросшатуй то за шо пак будите жаліти.

П
Патріот

Швидше б вже цей Закон підписав Порошенко, щоб зняти всі питання. Набридли вже ці вмішування у внутрішні справи України.

Z
Zoltan

Боже, память какая короткая. В 91-ом году почти 100 процентов венгров голосовали за "незалежну Украину". 5 лет не прошло, и эти "вильны украинцы" начали так же угнетать венбгров, как угнетали украинцев всего 5 лет назад русские.

Ф
ф

мадярам і румунам треба дешеву робочу силУ волів конів олінів і мидвідів НО БО ОНИ ЗНАЛИ МАДЯРСЬКИЙ ЯЗИК АБО РУМУНСЬКИЙ АБО СЛОВАЦЬКИЙ крапка

ВІ
Віктор Іванович

Для ***дуже розумних *** нагадаю на даний час ми живемо в державі УКРАЇНА ще раз УКРАЇНА , а вонючим мадярським запроданцям , дома у* ечері* будеш права качати , а в УКРАЇНІ ---------- УКРАЇНСЬКА МОВА шути тупорилі...

В
Варіант

Знання державної мови є обов'язковим для вільного спілкування .Але не має бути концентрації на примусове вивчення .Всі державні іспити,а також здача ЗНО в усіх навчальних закладах,будуть здійснюватися тільки на державній мові,так як утримання іх знаходиться на балансі Украіни.Тобто можливість отримувати знання на зручній для людини мові не повинно блокуватися,але не знання мови ,яка використовується державою ,не дасть можливості захистити іх при іспитах.Молодь, яка буде мати бажання йти шляхом підвищення свого кар'єрного росту ,не матиме можливості -здійснити без володіння державної мови країни в якій проживає,так як і українська молодь для навчання в закладах Угорщини,Словакіі,Польщі чи других країн ,повина знати їхню мову ,на рівні можливості -вільного спілкування.

М
Мукачівець

До марги 08.09.2017 11:07 Марго открий інет і побзерай кілько жиє українців у мадярщині. Для дебілів хохлів шоб ви всі знали шо у мадярщині є русинські школи і стоять в угорщині памятники русинам. Для хворих хохлів пойміть шо Закарпаття нигда не боло і не буде українов. Всю жизнь у Закарпатті люди всіх націй жили дружно до тих пор докі неприйшли хохли . Дограєтесь .

Ф
Фатів

До 08.09.2017 12:00 Видко нарас неуча ))) які школи фінансує київ ? Для тупих открию сенсацію , школи фінансуються з міських бюджетів. А угорські школи фінансує угорьський уряд.

ДВ
До Варіант

Усі початкові школи фінансує Київ.Интересно би знати,ци щи дись є такий абсурд, оби учні ни знали язик держави ,яка фінансує їхнє навчання ,хотя би на мінімум.Коли у области були мадяри,мадярську мусівись знати,чехи так само.

Д
Дюрі

Скільки агресії в коментах відносно мови, ужас. Все зводиться до того як би невивчати інші мови ( особливо щоб не вчити української) а не варіанти як би вивчити більше мов . У Паланку більшість людей спокійно переходять з мадярської на німецьку ( швабську ) і також спокійно з німецької на українську ( русинську, гуцульську, лемківську, бойківську ) і так далі. Всі приводять приклад Європи алеж в Німеччині немає ні одної школи з турецькою мовою навчання а там проживає 4 мілліони турок, і ні одної школи з россійською мовою навчання де проживає 1 мілліон руськоязичних. У Франції школи тільки на французькій , в Великобританії тільки на англійській, в Німеччині тільки на німецькій. В Україні був уже маразм - діти в школах учать історію України , георгафію України не на українській мові. ТАКОГО НЕМА НІДЕ У СВІТІ ТІЛЬКИ У НАС і так недобре.

В
Варіант

Навчання має здійснюватися на рідній мові населення,яка йому більше доступна,для того щоб закріпити їм знання загального курсу освіти.Надати освіту на незрозумілій мові не можливо.Украінську мову надати можливість вивчити в обов'язковому напрямку освіти населення для здачі ЗНО на державній мові.

ДВ
До Вова

а ци ти знаєш Вова,ош сього року 2017,руська морська база мала ся забрати нахер із Криму.У кацапів уже на 90% була готова база дома.Знаєш ко у Криму типирь добре живе,військові і корупційна руська власть.

1
11:30

Як буде перепись сизий голубе,будеш уточняти.А штось так много лишив,пиши 15 млн.

Г
Гном

до модератора тут не треба авторизовуватися? то треба лем кіть про московію або Б.....огу

О
Останньому

Де ти голубе взяв що українців є 42 млн? Це при нехороших для тебе комуняках було 53 мільйони. В ООН ЗАРАЗ офіційно визнають вже цифру 32, а знаючий народ ввжає що нас вже не має й 25 мільйонів. Влада ж перепись населення чогось проводити не хоче. Що-до мадьяр то ти десь прав, простих людей серед них шкода. а так званна еліта - грандоєди з кмкс та так званного тука цього давно заслужили. Ну що шановні фосіки. вас здається кинули. Які чорти вас гнали в коаліцію з маскальом, ТАК ВАМ І ТРЕБА. Ви й після цього ще на сесії облради ходити мете?

П
пішта

до всіх хто хоче лизнути сусіднім країнам поїдьте до будь якої сусідньої країни і спробуйте повимагати щоб на укр мові навчали в їхніх вузах або школах

О
Остап

"Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь" Написав Шевченко. Хочуть вчити угорці угорську? Нехай вчать в Угорщині в школах або нехай їх вчать дома батьки. В школах виключно українською!!! Чому комент удалили? Бо я написав що закрпутці рідної української мови не знають?

ДВ
До Вови

Хотіти можуть всі, але, на мінімальному рівні мусять знати, бо в лікарні не можуть пояснити, що з ними, якщо лікар не знає угорської.

Ї
Їхали-возили

"Україна позбавила угорців їх права навчатися рідною мовою в школах і університетах, і залишила їм таку можливість тільки в дитячих садах і початкових школах" ..... дивно, такого немає в законі про освіту. Або не читав або в нього методичка від московитів.

ДП
До ппп

так їх вчать у школах читати, писати, розмовляти укр мовою обовязково. В любій школі це є. Просто так їм це треба, це показує реальну повагу людей до цієї держави....

П
ппп

Капець, людей, які не вміють писати,читати і говорити українською не має бути.( на якій мові вони говорять, то їхня справа) Це в їхніх інтересах,якщо вони хочуть жити в Україні(Навіть якщо ні, то зайвими ці знання не будуть). Багато з них не може написати заяву про прийняття на роботу!

В
Вова

І ще одне - Крим. Прекрасний приклад того, як всьо просрати лише з своїми українськими школами.... Бо в Києві рішили, шо всі мають вчити укр мову в криму, бо всі вони українці. Вони нам показали які вони українці...

ДМ
До Михайло

Словакія має 6000000 млн. населення,словацький знавуть усі,і мадяри у тому числі.І ни дуже ся убзирять Братіслава на Будапешт.Україна має 42000000 млн.Єдинствинна у світі добровольно уддала ядерну зброю.У результаті має войну уд гаранта і убійства,незаконну окупацію.

В
Вова

На рахунок школ тут і там. Тут - величезна к-сть людей, етнічних угорців, які ХОЧУТЬ вчити свою мову і ХОЧУТЬ мати свої школи. Там - нема стільки українців, а саме головне - нікому там ті школи НЕ ТРЕБА і ніхто НЕ ХОЧЕ там вчитися на укр.мові. Ситуація аналогічна в Словаччині, Румунії.... НІКОМУ ТАМ НЕ ТРЕБА УКР мову і школи. Це очевидно і досить використовувати цей тупий аргумент...

ДН
до нижньої марги 08.09.2017 10:44

Скажи тупак а скільки українців живуть компактно на мадярщині ?

*
*****

За 26 років можна було вивчити українську мову хоч на базовому рівні,а не бігати тут з дурницями про радикалізм. Все шито кремлівськими нитками.

АЗ
А злипнеться вам?

Які жосткі стали. Скільки, цікаво українських шкіл в Угорщині?

О
Ого

Не даремно путін на Мадяри їздив

П
Правда

Росийська давно мала бути другою державною! Як в бильшости розвинутих краин свиту по дви мови! И з них не видпало...а тихо мирно соби держави розвиваються....а не Як у нас.

П
Павел

це просто порошенко грається з вогнем на закарпатье

О
Олександр

Погоджуюсь, давайте розвивати інші мови, в тому числі давайте школи вести на угорській і ... російській. Російські нацменшини в Україні на другому місці. Сьогодні ми підем на поступки мадярам, завтра Росія буде вимагати того самого.

T
Tetjana

Повнистю згодна!!!! Але все повинно поступово вводитись, а не так...прокинулись- ввели закон,люди в шоци. Ци бидни мадяри тут давним давно...никому не мишали! А зараз в один день вси таки патриоти.... Все ж можна виришити....Але ж не так... Зараз проти Украини вси краини повстануть, взагали изолюють нас вид всих, бо влада думаэ ,Шо сама розумна... Це вже, людоньки,перебор...

М
мкчв

Перебільшення з націоналізмом ніколи до добра не приводило. Зміна назв вулиць, заборона російських сайтів, примусове одягання вишиванок, гімн треба чи не треба - то мало перебор. То шо українців називає дехто нацистами - помали стає не перебільшенням. Нехай кожний пише і читає на якій мове лише хоче. Але і українську єдину державну мову повинні знати всі.

П
Петро

Це вже серйозно і наші очільки повинні дуже прискіпливо підходити до тих рішень, які вони приймають, бо те, що ми, українці, часто "пробачаємо" їм- інші можуть і не пробачити, а постраждають як завжди прості люди, хоча ... може й нашим верховодам дістанеться "на горіхи".

М
Михайло

Що всі мають хлопати у ладоші? ,і всі мають посміхатися?!Я думаю відповідь має бути адекватною,визнання Криму Російським або блокувати всі прагнення до НАТО або ЄС.

Читайте також