Ноутбуки б/в: поради щодо вибору

10
0

Зручний та продуктивний переносний комп'ютер — чудовий помічник у роботі та дозвіллі. Сучасний ринок пропонує безліч моделей у різних цінових категоріях. Однак якщо бюджет невеликий, але хочеться отримати лептоп з високими технічними характеристиками, варто подумати про покупку вживаного пристрою.

Вигідно купити ноутбук б/у можна як у приватних продавців, так і у магазинах електроніки, які працюють за системою trade-in. В останньому випадку можна бути впевненим, що лептоп добре перевірений фахівцями та не засмутить раптовими поломками. Натомість з приватними продавцями можна добре поторгуватися, тому покупка стане ще привабливішою.

У чому вигода покупки б/в лептопа

Вживаний ноутбук — гарне рішення в умовах обмеженого бюджету. Такі моделі часто купують для тимчасового користування або у випадках, коли хочеться отримати кращий функціонал за менші гроші.

Новий ноутбук коштує як мінімум на 30% дорожче, навіть якщо з моменту покупки минуло лише 1–2 роки. Ще старіші моделі зазвичай вдається придбати зі знижкою не менше як 50%. Доклавши трохи зусиль, можна знайти вживаний ноутбук, який все ще перебуває на гарантії. Коштуватиме він значно менше, а про можливі неполадки перейматися не доведеться.

Купуючи б/в ноутбук, можна бути впевненим, що в ньому відсутній заводський брак, адже за час експлуатації колишній власник напевно б це помітив. Однак покупка «з рук» — завжди лотерея, тому варто уважно оглядати й тестувати уподобану техніку.

На що зважати під час купівля вживаного ноутбука

Огляд слід розпочинати із зовнішнього вигляду. Невеликі подряпини та потертості на вживаних ноутбуках — явище нормальне, хоч і свідчить про невисоку акуратність колишнього господаря. А ось наявність глибоких відколів та тріщин має насторожити. Ймовірно, техніка неодноразово падала або вдарялася, що напевне позначилося на її стані.

Вигорілий відтінок корпусу — наслідок частого використання техніки на вулиці або біля вікна. Попадання прямих сонячних променів могло призвести до перегріву, тож про це варто замислитись. Заміна оплавлених плат — задоволення недешеве, тому краще пошукати інший ноутбук, з яким поводилися більш дбайливо.

Перевірити працездатність вживаної техніки нескладно. Можна скористатися спеціальною програмою, записаною на флешку. Цілком підійде AIDA64 або її аналоги, що надають дані по ключовим вузлам ноутбука, як-от:

  • процесор;
  • жорсткий диск;
  • відеокарта;
  • навантаження на вентилятор та систему охолодження;
  • гучність та якість звуку;
  • параметри екрана.

Якщо продавець відмовляється від такої перевірки, сміливо вирушайте шукати інший варіант. А якщо на «залізі» ви не розумієтесь, візьміть на зустріч друга, який знає, що означають цифри на екрані.

Не поспішайте віддавати гроші: протестуйте ноутбук якийсь час, аби оцінити зручність клавіатури, тачпада, загальну швидкість роботи, ступінь нагрівання та можливості батареї. Все це важливі чинники, які можуть вплинути на працездатність пристрою.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також