Новий міграційний режим у Росії — на користь українцям

6
0

Запевняє консул Російської федерації у Львові Євген Гузєєв

Євген Федорович завітав на Закарпаття на церемонію нагородження переможців щорічного рейтингу «Лідер року», де отримав спеціальну відзнаку оргкомітету. Наступного дня він зустрівся з журналістами.

На думку дипломата, режим міграційної реєстрації, який віднедавна почав діяти у Росії, допоможе іноземцям, у тому числі й заробітчанам з України, бути більш захищеними. Торік у Росії нелегально побували 10 млн. іноземців, а з 6 млн. українців 3 млн. працювали, причому половина без трудового контракту. Це призводило до високої експлуатації заробітчан, масових грабунків, рекету, у тому числі правоохоронцями. Новий режим реєстрації змусить роботодавців легально наймати працівників, а загалом він є, на думку консула, надзвичайно ліберальним. Крім того, не розповсюджується на туристів, пенсіонерів, студентів та тих, хто їде до родичів.

За словами Гузєєва, із Закарпаття в Росію на заробітки в рік приїздить близько 150 тисяч осіб, яких дуже цінують за високу кваліфікацію та працьовитість. Натомість через нашу область транзитом до Європи проїздить близько 400 тисяч росіян, тому треба придумати, як їх затримати хоч на кілька днів і змусити витратити гроші.

Також росіяни дуже люблять відпочивати в Карпатах, а за оцінкою консула інфраструктура нашого туристичного сервісу цілком задовольняє їхні вимоги. Проблема лише у тому, що в Росії мало інформації про туристичні принади нашого краю. Виправляти це почали торік, коли закарпатські турменеджери представили себе на профільній виставці, а пізніше подискутували за «круглим столом».

На запитання, щодо інформації про заборону в’їзду до Росії в.о. міністра закордонних справ Володимира Огризка, консул повідомив, що це нісенітниця – його чекають 27 лютого на переговорах стосовно Чорноморського флоту. А причини заборони на в’їзд Петру Порошенку Гузєєву не відомі – він переконаний, що це було лише намагання відповісти на дії української сторони, яка оголосила «персонами нон грата» відомих російських політиків. Ні у консульстві, ні у посольстві Росії, сказав консул, ніхто ніяких «чорних списків» не формує, та можливо, вони є у прикордонників.

Гузєєв повідомив також, що з 1 січня почала діяти програма сприяння росіянам, які хочуть переселитися на етнічну батьківщину. Держава покриває витрати на переїзд (контейнери, квитки) і виплачує близько 2 тис. доларів «підйомних» для тих, хто оселиться у певній, визначеній зоні. Підтримку ж культурно-освітніх потреб росіян в Україні, зокрема Західній, особливо з місцевих бюджетів, консул вважає мізерною, тоді як, каже, в Росії українцям держава ой як допомагає.

Лариса ПОДОЛЯК

«Старий Замок «Паланок»

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також