Новий візовий кодекс ЄС не зашкодить українцям

4
0

Українців не стосуватиметься новий візовий кодекс Євросоюзу.

Про це заявила директор Європейської програми міжнародного фонду "Відродження" Ірина Солоненко, повідомляє Німецька хвиля.

Як відомо, візовий кодекс ЄС набрав чинності з понеділка.

За її словами, українців не торкнеться уніфікація правил в'їзду до шенгенської зони, оскільки між Україною та ЄС діє угода про візовий режим, що має вищу юридичну силу.

Водночас, за словами Солоненко, у цьому є свої негативи, адже, за новим візовим кодексом, керівники громадських організацій, які часто приїздять до Євросоюзу на наукові конференції, тепер безкоштовно могли б отримувати візу.

Але у двосторонній угоді між Україною та ЄС немає визначення, хто саме вважається "громадськими діячами", тому таке спрощення на Україну не поширюватиметься.

Також на українців не розповсюджуватиметься й вимога про біометричні паспорти, і необхідність вносити до паспорту відбитки пальців.

Цю інформацію підтвердили й у візовому відділі посольства Німеччини в Україні.

"Змін поки немає. Все залишається в силі так, як і було. Нову інформацію відстежуйте на нашому сайті", - повідомила співробітниця відділу.

Крім того, Солоненко додала, що з часом буде запроваджена спрощена форма заявки на шенгенські візи і збільшиться прозорість у її видачі.

Тобто консульства, відмовляючи у візі, повинні будуть обґрунтувати, чому саме відповідь негативна, і заявник може подати апеляцію. Але ця норма почне діяти тільки з 2011 року.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також