Обласна влада проти

11
0

сепаратизму, українофобії та розпалювання міжнаціональної ворожнечі

В Закарпатті, на невеликому клаптику української землі, сьогодні мешкають представники понад ста націй і народностей, багатьох віросповідань. Живуть в мирі і злагоді як між собою, так і з закордонними сусідами, адже Закарпаття межує одразу з чотирма європейськими державами. На жаль, цієї середи деякі радикально налаштовані політичні сили – представники ВО «Свобода», Конгресу українських націоналістів та «Батьківщини молодої», серед яких було немало зі Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини, під стінами облдержадміністрації влаштували пікет, протестуючи проти встановлення на Верецькому перевалі пам’ятного знаку на честь 1100-річчя приходу угорських племен в Карпатську низовину. Що ж насправді стоїть за питанням, навколо якого сьогодні розгорілися пристрасті, обговорювали на сесії обласної ради, яка відбулася того ж дня.


Приводом до пікету, очевидно, послужила заява лідера «Свободи» Олега Тягнибока: мовляв, закарпатська влада займається блюзнірством, побудувавши на Верецькому перевалі пам’ятник на честь 1100-річчя приходу угорських племен в Карпатську низовину і запланувавши його відкриття на 15 березня – річницю Карпатської України.


Насправді все було, як-то кажуть, перевернуто із ніг на голову. Ще 11 січня цього року голова облдержадміністрації Олег Гаваші підписав розпорядження за номером 7 `Про погодження встановлення пам’ятного знаку та пам’ятника на Верецькому перевалі`. Складається враження, що цей документ наші ура-патріоти, посилаючись на нього, або не читали, або ж просто не хотіли читати. Перший пункт цього розпорядження гласить: «Погодити управлінню культури облдержадміністрації встановлення на Верецькому перевалі пам’ятного знаку карпатським січовикам, розстріляним у 1939 році». Другим пунктом у розпорядженні йдеться про пам’ятний знак на честь 1100-річчя приходу угорських племен в Карпатську низовину. На останньому, до речі, не буде встановлено жодних символів австро-угорської імперії і не міститиметься ніяких написів, про що так активно говорили у середу мітингувальники в Ужгороді. Так само, брехливою є інформація, що нібито в рамках відзначення річниці Карпатської України відбудеться відкриття цього знаку. Насправді цієї суботи, 15 березня, на Верецькому перевалі урочисто закладуть перший камінь у майбутній пам’ятник січовим стрільцям. Проект пам’ятника вже є і, до речі, з обласного бюджету на його спорудження виділено 300 тисяч гривень. Виділятимуть кошти і надалі.


В області працювала комісія з питань розроблення концепції встановлення пам’ятного знаку на Верецькому перевалі на честь переходу угорськими племенами Карпат, створена Міністерством культури і туризму України. Вони зробили офіційні висновки. Інститут історії України НАН України також підтримує встановлення пам’ятного знаку на Верецькому перевалі на честь цієї історичної події. Олег Гаваші переконаний: „Зведення пам’ятного знаку може стати відправною точкою для зміцнення українсько-угорських зв’язків, але його побудову слід поставити на фахову основу і не політизувати – тоді він стане гідною пам’яткою справжніх історичних подій`.


„Автор знаку запевнив, що на ньому не буде тексту. Те, що говорять, нібито на ньому буде карта Великої Угорщини – взагалі не відповідає дійсності, – відзначив Олег Гаваші. – Якщо говорити про сам символи, то цей пам’ятник, що складатиметься із семи глиб, у багатьох народів в першу чергу, символізує ворота із Сходу на Захід”.


Голова облдержадміністрації, виступаючи на сесії, висловив позицію обласної влади: `Ми за толерантне обговорення цього дискусійного питання і прийняття спільного рішення, яке б об’єднувало дружні народи і країни, а не роз’єднувало.


Маємо думати не проти кого боротися, а що зробити, аби піднести національну ідею українства, зокрема і реально підтримати наших земляків за кордоном. І в цьому плані обласною владою робиться дуже багато. Зрештою, тут, в області, треба все робити, аби ті ж угорці вчили українську мову. Маємо для цього готувати вчителів-фахівців, забезпечувати національні школи підручниками тощо”.


Одразу під час засідання сесії депутати обласної ради прийняли заяву, в якій йдеться `про безпідставні звинувачення на адресу органів місцевої влади Закарпатської області, яка нібито проводить на теренах краю `антиукраїнську, антинародну політику, підживлює сепаратизм`. Ми, депутати обласної ради, представляючи найвпливовіші політичні сили краю, рішуче відкидаємо надумані і абсолютно безпідставні заяви так званих `націонал-демократів`, які по суті мають відверто провокаційний і екстремістський характер`. Депутати засудили будь-які спроби і прояви сепаратизму, українофобії, найменші намагання розпалювання міжнаціональної ворожнечі чи непорозуміння. „Обласна рада V скликання і надалі послідовно та наполегливо, злагоджено і результативно працюватиме в інтересах неподільної, соборної України, всебічного розвитку отчого краю, піднесення добробуту усіх мешканців багатонаціонального Закарпаття і докладатиме максимум зусиль задля збереження суспільно-політичної стабільності”, – йдеться у заяві депутатів обласної ради V скликання.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також