Одесит побудував підводний човен, який йому приснився (ФОТО)

14
0

48-річний одесит Василь Чикур збудував одномісний підводний човен, який може робити фігури вищого пілотажу.

"Під водою я відчуваю себе як птах, що ширяє в небі!" – розповідає Чикур, додаючи, що свою майбутню субмарину він побачив уві сні.

Підводний човен "Чикур-1" Василь почав будувати два з половиною роки тому - після "необачної" обіцянки, даної своїм близьким на власному дні народження.
 
"Піднявши келих, заявив, що зроблю колись гвинтокрил і підводний човен. З реалізацією проекту не зволікав – після "дня варення" взявся. Я - людина слова. Сказав - зроблю", - розповідає винахідник, пише "Сегодня". винахід
 
За його словами, свою субмарину він побачив уві сні - це була дуже реальна картинка.
 
"Віщі сни снилися мені і потім, в процесі створення підводного човна - коли довго не давалося якесь складне завдання, рішення приходило вночі. Я прокидався і йшов на кухню, де за кухлем чаю замальовував і конспектував свої сни", - додає одесит.
 
Всю технологію будівництва субмарини йому довелося створювати самостійно.
Деякі виробничі проблеми будівництва підводного човна Василь вирішив "по-одеськи" - наприклад, корпус субмарини було створено на зразок пивної бочки.
 
Однак, найскладнішим завдання стало створення прозорого ковпака пілота субмарини – йому довелося робити спеціальну форму і виливок.
 
За підрахунками Василя, підводний човен обійшовся йому в 100 тисяч гривень.
 
"Зі стапелів" майстерні підводний човен зійшов на початку літа 2012 року. Винахідник повіз субмарину на виставку до Києва і навіть проплив кілька кіл по Дніпру. Але занурюватися на річці одесит не зважився через занадто каламутну воду.
 
Зазначимо, у човна два автономних двигуни. Вони живляться від тягового акумулятора. А спливає і занурюється "Чикур-1" за рахунок прийому до баластної камери забортної води.
 
Коли потрібно спливти, Василь вимикає компресор і викачує воду назад за борт. Човен може скинути баласт за хвилину - після цього субмарина відразу спливає.
 
За словами Чикура, його субмарина може безперервно рухатися під водою дві години. Швидкість руху під водою - 6-7 км/год, а максимальна глибина занурення - 50 м.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також