Одне з найбільших родовищ мінеральних вод Закарпаття під загрозою

104
0

Голубинського (Лужанські) родовище вуглекислих мінеральних вод на Закарпатті, яке є унікальним для України і відоме далеко за межами нашої держави, потребує негайного захисту від виснаження і потенційного забруднення. Про це йшлося на прес-конференції напередодні 159-го засідання Українського клубу на тему: "Мінеральні джерела Закарпаття: загрози, відповідальність, проекти рішень", яке відбулося сьогодні в УКРІНФОРМі.

Голова секретаріату "Українського клубу Олексій Усачов повідомив про загрозливу ситуацію, що виникла на Голубинського (Лужанська) родовищі вуглекислих мінеральних вод, розташованому в південно-західній частині Українських Карпат, в долині річки Пінія, між селами Солочин та Голубине Свалявського району на Закарпатті." Про це йдеться в листі мешканців села Солочин на адресу "Українського клубу". На території родовища масово і безконтрольно йде забудова санітарно-охоронної території родовища, що може привести до непоправних наслідків - забруднення родовища і неможливості використання мінеральної води з цього джерела ".

За його словами, "Український клуб" провів розслідування ситуації на місці і направив відповідні звернення до органів влади, Верховну Раду. "Голова Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Присяжнюк повідомив, що це питання буде на контролі комітету. Будемо звертатися до Верховної Ради про створення спеціальної комісії з розслідування стану справ на мінеральних джерелах України. Створено також Комітет порятунку мінеральних джерел Закарпаття на чолі з Героєм України Левко Лук'яненко ".

У свою чергу представник санаторію "Квітка Полонини" Агнеса Каменяш зазначила, що Голубинського (Лужанські) родовище вуглекислих мінеральних вод формується на досить незначній глибині, її якість і мінералізація тісно пов'язані з санітарно-бактеріологічним станом навколишнього природного середовища. Тому родовище потребує особливого режиму експлуатації та охорони, одним з основних напрямків у здійсненні розробки родовища, поряд з гідрогеологічним забезпеченням, повинна стати робота щодо санітарної охорони територій. Ці обставини мають важливе значення і з точки зору того, що з 1965 року тут функціонують два великих санаторії "Квітка Полонини" і "Сонячне Закарпаття". Саме місцева мінеральна вода є основою в лікуванні органів травлення, печінки. "У цей же час над родовищем нависла серйозна небезпека. Склалася дуже тривожна ситуація з майбутнім Голубинського родовища, пов'язана з хаотичною забудовою на території джерела, недотриманням природоохоронних заходів з боку Солочинський сільської ради, який є фактичним власником землі. На жаль, землі Солочинський сільської ради , що знаходяться в зоні санітарної охорони санаторію "Квітка Полонини", поділені на паї і відведено під забудову з дозволом на приватизацію, чим порушено низку нормативних і правових актів ".

Агнеса Каменяш пояснила, що згідно з чинним законодавством встановлені зони санітарної охорони родовищ, які діляться на три категорії. Перша передбачає виділення площі з відповідною огорожею, де мінеральні води виводяться безпосередньо на поверхню. Встановлюється вона, як правило, в радіусі 50 метрів від свердловини. Тут заборонено будь-яке будівництво та перебування людей, що не мають відношення до обслуговування свердловини. У другій зоні заборонено будь-який вид господарської діяльності, що може завдати шкоди родовищу, вплинути на його запаси, якість тощо. Третя зона - це територія, де розвиток інфраструктури та експлуатація інших ресурсів не повинні завдавати шкоди ні надр, ні тим природним компонентам, які прямо чи опосередковано впливають на умови формування мінеральних вод. "Фахівці нашого санаторію розробили межі відведення Голубинського родовища загальною площею 11,7 га. Однак рішенням сільської ради санаторію виділено 0,16 га, тобто на рівні лише перший санітарно-охоронної зони суворого режиму. Таке рішення пояснювалося тим, що частина іншої території вже забудована ", - підкреслила Каменяш.

За її словами, в межах другої охоронної зони родовища - гірничому відводі ведеться непродумана забудова. Проблема виникла ще в 1992 році, коли землі, що входять до зони санітарної охорони та в межі гірничого відводу, Солочинський сільською радою були поділені на паї і передані в приватну власність фізичним особам. Таким чином, на межі першої зони суворого режиму санітарної охорони свердловини N 7-р в урочищі Белосавіца (с. Солочин) відбулася зміна цільового призначення території: замість сільськогосподарської діяльності ведеться безконтрольна забудова землі житловими будинками, що є потужним фактором бактеріологічного забруднення мінеральних вод. "Держпромгірнагляд ще 2002 року видав розпорядження про заборону на ведення несанкціонованого будівництва в зоні санітарної охорони цього родовища, однак, незважаючи на це, будівництво не припинялося. Найбільшою проблемою Голубинського родовища є також відсутність каналізації в новобудовах. В цілому це може призвести до його зникнення. У справу порятунку Голубинського родовища мінеральних вод повинна втрутитися держава ", - переконана фахівець.

 

Довідка. Голубинського (Лужанські) родовище вуглекислих мінеральних вод розташоване в південно-західній частині Українських Карпат, в долині р.Пінія, між селами Солочин та Голубине Свалявського району. Мінеральні води родовища використовувались населенням із середини ХІХ століття. Детальні гідрогеологічні роботи з розвідки родовища вперше були проведені в 1961-1969 рр..

На сьогоднішній день видобуток та використання вуглекислих мінеральних вод на родовищі проводять санаторії "Квітка Полонини" і "Кришталеве джерело", а також завод розливу "Луги" та ТОВ "Маргіт".

Валерій Іваськів

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також