Одноголосно: Угорський парламент засудив український закон про освіту та закликав Орбана діяти

16
52

За відповідну резолюцію, ініціатором якої виступила проурядова партія Фідес, проголосувало сьогодні 170 з 170 присутніх депутатів угорського парламенту.

Угорський парламент одноголосно затвердив у вівторок п'ятисторонню резолюцію щодо засудуження закону про освіту в Україні. Він має 5 пунктів.

Під документом підписалися уповноважені від фракцій 5 угорських партій - Карой Панцел і Жолт Неймет  (Fidesz), Ровжа Хоффманн (KDNP), Аттіла Мештерхазі (MSZP), Іштван Саваї та Мартон Дьендьеші (Jobbik), Бернадетт Сіл (LMP).

Депутати парламенту прийняли спільну резолюцію, в якій йдеться, що освітній закон, прийнятий 5 вересня 2017 року Верховною Радою України, серйозно обмежує права угорців, які проживають на Закарпатті. В тому числі позбавляють їх права на освіту рідною мовою, що на даний час передбачено законами України.

Суть резолюції ми виклали ще до голосування, і з нею можна ознайомитися в нашій окремій новині.

Цікавою є кінцівка резолюції, в якій парламент звертається до уряду із закликом "вжити всіх необхідних заходів для запобігання вступу закону в силу".

Що це саме означає, окрім політичної заяви, сказати поки важко. Хоча міністр закордонних справ Угорщини вже заявив, що вони звертатимуться і до ОБСЄ, і до Ради Європи, і навіть до ООН.

Коментарі

ДН
До Наташа

Наталко чехи дбавуть про свою мову.А кто не согласен,марш домой.

Н
Наташа

Якби на Україні не було проблем з роботою і зарплати були європейськими по 1000 євроі економіка росла т ці мадяри забули б свою мову швидко і вивчили україньку. В Чехію на роботу ідуть мадяри з Закарпаття які слова не знають по українськи і по чеськи треба ім переводчика а через два місяці розуміють і щось бовкають по чеськи а українську не розуміють хоч народились на Україні і живуть по 25-40 років. Ось такі вони мадяри. Якщо ми не будемо любити та відстоювати українську мову то не буде у нас держави і не буде майбутнього. Кожна держава цінує свою мову. Я тимчасово проживаю тепер в Чехії і по вулицям тільки і чути російську мову багато росіян але чогось вони не вимагають тут російські школи і другу державну мову так як унас на Україні.

В
Вот

Правильно

В
Василь

Закриють кордон. Будуть патріоти х..... смоктати))))) і наш президент разом взятий

В
Василь

Порошенко-нацист. Гнати такого президента в шию

З
золтану

А саме цим віє від угорської громади Закарпаття , тому що я не думаю що угорці України не можуть вивчити мову країни у якій живуть все життя . !

З
золтану

Да никто и ни чьи права не ущемляет . Просто из таких мелочей как - " а ось я не хочу вчити державну мову принципово і крапка " , і народжується сепаратизм . Донбас тому приклад . Україна вже раз обпеклася і більше ніякого сепаратизму на своїй території дозволити собі не може . \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

1
12:59

Вони і тепер уже кричать,тільки у своїх столовах,як за срср.Окупаційна влада залишила їм тільки одиночний пікет.Цеж не демократичний Київ а деспотична Москва.

Л
Лось

Да - за поребрік. Верецький. Дуже прошу

Р
Русин

Велика країна розвиває свою промисловість, енергетику і не закуповує вдвічі дорожче вугілля за океанами коли є свій. Президент великої країни не стає на задні лапки перед будь-яким західним чиновником, не клянчить по всьому світу кредити, які віддавати потім не йому, а нашим дітям і онукам втричі дорожче і не називає ЗМІ, де йому не лижуть дупу сепаратистськими.

У
Українка

А кому цікаво, що там мадярський парламент ухвалив, нехай і одноголосно, нехай і червоним шрифтом на сепарському сайті про це написали? Закарпатські мадяри.не робіть із себе центр всесвіту, ви - всього лиш маленька купка невдоволених у нашій великій країні.

I
Iгор

Кому не подобається що на Закарпатті всі хочуть бути самими собою і жити мирно нехай сидять за перевалами, або скачуть з майданів в свою улюблену Польщу і прибирають там за поляками їх гній, як і належить представникам "аграрної супердержави"..

ДЙ
До Йовжі

державний переворот в киеве і змита в унітаз конституція, а потім вже кримчани послали киев i порох вліз на донбас

1
10:16

Словацкий закон намного жестче дорогуша,и ничего учат венгры словацкий.Подписываться латынью еще не значит представлять венгров и ковырять слово "укряинскую".

Z
Zoltan

666: в Венгрии хотели открыть укряаинскую школу в центре Будапешта. Нашолся один (!) желающий! А чтобы больше узнать об украинцев Венгрии, читайте на этом же сайте слова Юрия Кравченко - родом из Запорожжя! - предсеателя украинского самоуправления в Венгрии.

Z
Zoltan

Скажите пожалуйста, в чем ущемляет права украинцев тот венгр, который учится на родном языке? У кого из украинцев были какие-либо потерьи от того, что некоторые венгры слабо владеют украинским?

ЗЦ
Закарпаття це Україна

Швидше б вже Президент підписав цей Закон. Треба захищати права українців. А кому не подобається Україна, українська мова та будь-що українське - "за порєбрік" москальський, мадярський, китайський...

Й
Йовжі

А хто засудити угорський парламент у співпраці і палкій дружбі із путі ним і Росією? Яка вбиває українців і яка розпочала братовбивчу війну? Пот шо мадяри ще можуть кричати Це сором їм і правильна позиція українського уряду

І
Іван

Варош, повністю з вами згідний! нехай нацики заперевальні собі сластику на чоло ще набють...

В
Варош

Ушиткім заперевальним, ідіть на.. за Карпати із свойов мовов. Там мовкайте между собой, бо тот язик є язиком помощника бетономішалки і зарви із траси

2
23:03

Ну рас не понял значит ты не Иванов а Сидоров.

И
Иванов

Для до Иванов 19.09.2017 22:47 Сказать-то что хотел?

ДИ
до Иванов

Пока кто-то за израильом шпионит,некто по своих стреляет из ударной вертушки,перед инспекцией царя батюшки.Да неужто валькирию некто задумал.

М
Миколі

Жодна стаття Конституції , які ти навів , не порушена . Ти мабуть просто не читав цей новий закон . Там говориться , ( рос ) - Лицам, принадлежащим к национальным меньшинствам, гарантируется право обучения на родном языке наряду с украинским языком в отдельных классах (группах) коммунальных учреждениях дошкольного и начального образования. , До того ж українською мовою будуть вчити дітей починаючи аж з пятого року навчання . Ну і дє ж тут дискримінація .?

И
Иванов

Для 123 19.09.2017 22:00 Насмешил, пропагандист)) Во-первых, не входи за забор и ничего тебе не будет) Во-вторых, РЛС в Мукачево России не нужны, ни "Днепр", ни пустыри от "Дарьяла". Наземный сегмент российской Системы предупреждения о ракетном нападении (СПРН) опирается только на новые локаторы, находящиеся на территории РФ. Бывший сектор мукачевского "Днепра" "просматривают" новые дециметровые РЛС из Калининграда и Армавира. Вставь в гугл: 54°51'27.1"N 20°10'56.8"E - вот калининградская, сектор от Англии до Греции на 4000 км и в упор на "страшные" ракеты ПРО в польском Редзиково (каждый пуск виден на старте). 44°55'32.1"N 40°59'02.0"E - левая "башня" вместо мукачевского и севастопольского "Днепров", правая - вместо "Дарьяла" в азербайджанской Габале. Дальность тоже не меньше 4000 км. Ту израильскую ракету в сторону Сирии в Средиземном море они обнаружили) Так что не пугай людей, ничего военного России в Закарпатье теперь не нужно.

Ф1
ференцу 1

Учіть і звалюйте собі на за бугор , на здоров*я . Ніхто ж вас силою тут тримати не буде . Але поки ви живете на території України , поважайте її , і хоч трішки вчіть її державну мову . Не будьте такими як дебіли дамбасюки , які " нє хатять учіть украінскій язіг із прінціпа " .

1
123

дограються мукачівські мадяри що москалі радіолокаційну станцію їм відновлять і будуть опромінювати як при совку

П
Пітьо

Для тих, хто незадоволений рівнем української мови угорців, нехай вимагає високого професійнього рівня вчителів української мови. А то получається, що вчителька з української мови безтолкова, купила диплом, вчити не знає, а закривають цілу школу.

Ф1
ференц 1

уся проблема у найнижчому рівні життя і бідності в Україні, зажратим олігархам лем добре, і тому ніхто не хоче туй жити, учать мадярську, німецьку, чеську , хоть яку мову оби лем звалити нафіг

З
Золтан

Якби в 1990-і роки російськомовні та інші "меншини" в Україні знали, що конституцією України в 21 столітті буде модно підтиратися, послали київських переодягнувшись на льоту КПУшніков з такою незалежністю куди подалі.

М
Микола

Всім, хто пише мені.. Україна ж прагне до європейських стандартів, а в Європі себе, свої закони і меншини поважають. Конституція України: Стаття 10. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства. Стаття 22. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Стаття 53. Кожен має право на освіту.Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства. I де це все?

З
Зденек

полячня, брись за перевал

ДМ
До Микола

Миколо мадярський уряд хоче процвітання нашим мадярам так.Мадярам треба хуть малинько знати український,бо туйка живуть.А так дістали паспорти мадярські , тай гайда у Євросоюз робити транзітом чириз мадярщину.Їх ся менше упстає у области.Ото ниє добре Будапештови.

М
Миколі

Ну звісно . Угорці це небожителі , вища раса . Лопата це вже для них заважкий інструмент .. Їх пожаліли , прийняли в Евросоюз , тому їх вже покрутило ..! Вони тепер стали панами ,, і підіймати щось важче ложки для них це ганьба .

М
Микола

В українській школі можна вивчити тільки як лопатою брати більше кидати далі, угорцям це навряд потрібно, їх можна зрозуміти.

П
Піпо

Не треба слухати ні мадярів ні румун і тим паче москалів!!!!!!!! У росіі проживає 8млн українців!!!! І там ниє не одної нашої школи!!!!! Ноль!!!!!!!! Мадяри утискають на своїй території румун, словаків, хорватів. А ті в свою чергу мадярів на своїй території. Так шо най там мичать собі на здороуля, лише в межах свого колгоза. Што тот закон так їм ся не любить, бо будуть мадяри вчити українську(державну) мову?????? Тать они жиють туй!! Які проблеми. Як їхні діти могуть пак нвчатися у Львові Києві харькові???? Чи у нас туй інкубатор для малярських вузів??????

П
правдоруб

В Україні практично створено антинародний режим, який не тільки вперто просуває інтереси олігархів і силовим чином пригнічує суспільство, але і вже – прямо і безпосередньо загрожує самому існуванню держави під назвою Україна!!! Не "створено", а – притягнуто до влади ІДІОТО-дебілами, що понадягали каструлі на голови та узяли до рук бейсбольні бити, а то і ще щось більш серйозне... А зараз ці ідіото-дебіли намагаються ще раз повторити такий самий "вдалий" експеримент з насильством над державою – з прогнозованим, незважаючи на купу чудових слів результатом. Бо ідіотів, які вважають, що насильство є головним політичним інструментом за останні 100 років чомусь не меншає...

П
правдоруб

Вважаю, що суспільству потрібно, якщо йдеться "про принципи багатомовності", позбавлятися (тобто пройти певний етап трансформації), фундаменталістської установки на архаїчний етноцентризм як на основу формування політичної нації... А вказана трансформація може відбуватися лише тоді, коли головним чинником розвитку країни буде не стільки фінансовий, скільки чоловічий капітал – інтелект усіх різномовних громадян України. А ось що для цього потрібно – це може бути цікава дискусія. Подивіться на приклад Сингапуру, там знайдете що потрібно. Україні потрібен лідер, здатний змінити правила життя країни. А це означає, що діяти треба не потураючи "нацвідродженню" та людині 17-го сторіччя, а навпаки, створювати нові, сучасні мотивації та умови розвитку талантів людини.

З
Золтан

До пытьо 19.09.2017 19:06 По-русски надо было спрашивать, тогда бы всё объяснили.

П
пытьо

Люди добрі,форінти у пешті голосувуть шо ми тут маєме робити))) Най учать усі українську і крапка. Вчорам бов у Дерцені не мігім найти нужну адресу. Звідавім 4 чоловік і ні один не розумів шо мені треба))) І не пишіть суди путінські проститутки шо так і має бути)))

П
Петро

До До Петро - 19.09.2017 18:36 А я якщо що роблю щось роблю добре і до кінця. Намагаюся принаймні так. Для російськомовних наша мова - говір і серйозно вони її не сприймають.

ДП
До Петро

А ти чому увчив українську.Бо знаєш правило, чим більше язиків,тим ліпше.У росії ниє ни їнної української школи. Што Путін дурний давати гроші,та оби низнали по руськи і слова. Бібліотику у Москві українську закрили,такий страх мавуть пирид українцями.

1
18:19

А як у Словачині,знаєш.Мовчок.Мала Братіслава напроти Будапешта,айбо змирилися мадяри.

П
Правда

щановні земляки. в угорщині якщо і відкриють українські школи, то за браком учнів, їх скоро просто закриють. в угорщині нікому не потрібні українські школи. для чого???? включіть логіку. а от в україні, для угорської спільноти важливо вчити дітей угорською, тому, що після закінчення школи, вони всі як правило їдуть в угорщину. там більше переваг і можливостей! у мене дуже багато друзів які виїхали в угорщину і мають абсолютно достойний життєвий статус, дай боже і всім нам. питання мови підігрівається штучно, бо на разі пенсійна реформа, яка є ще більш абсурднішою, і її треба завуалювати чимось подібним на кшталт мовного питання. ось так. шоу маст гов он.

Я
Я

Хай.англійською навчаються, якщо українською не хочуть! Англ.мова їм точно знадобиться! Будь де за кордоном або ти навчаєшся на держ. мові або на англ. І ніхто не подивиться яка ти нацменшина! Бо Канада би вже давно ьула україномовна! Тому хай змиряться або їдуть до Угорщини, яка в свою чергу укр.нацменшинам поблажок не робить! Знати хоча б мінімум!навіть в Японії лиш японська і англійська! І баста! Того і може не стати скоро України, якщо мова зникне! Мову треба знати, а спілкуються між собою хай хоч і жестами, не лиш угорською

П
Петро

Якщо українська мова не дає переваг ні в прийнятті в євросоюз і нато, ні для польоту в космос і приборканні атома, ні для висококваліфікованої роботи, то і українських шкіл особливо ніхто не вимагає. Скільки в криму першокласників в українські класи пішли, а скільки в російські - ось саме.

НИ
Ну и шо дальше

Ця проблема висмоктана угорцями з пальця . Набридло вже її обговорювати ,, закон буде підписано президентом і крапка . ! Тим більш що сама угорська громада на Закарпатті не така вже й категорична до цього закону як угорці в Угорщині . !

Д6
до 666

на якого чорта в мадярщині комусь треба ця срана "мова" щоб там відкривати укро школи? скоро ні мови ні україни не буде доскаклися дибіли, бо погано було при "банді", зато тепер так добре всім, всіх все "влаштовує", а на самому ділі писок відкрити боїтесь, бо "чесний" порошенко думати довго не буде, всіх перевалить

I
Istvan

To 666 - А по вашему, сколько венгров на Украине -- столько и там? В Венгрии живет около 6000 украинских иммигрантов. Из них только половина декларировала украинский родным языком.

ТД
тики да, а шо...

Не умеют объединять людей - будут терять территории!

Ф
Фатів

Но та най тепер газ перекриють і нич непомвгають. Скоро сі завиють афери.

6
666

Внести изменения в Закон. Для мадярских нац меньшин - все симметрично ситуации в Мадярщине. Сколько там наших школ, столько и тут. Скольким гражданам там дано права не знать мадярский, столько и тут.

Читайте також