Офіційна Угорщина висловила рішучий протест проти українського закону "Про освіту"

25
33

Уряд Угорщини висловив рішучий протест проти нового закону "Про освіту", прийнятий Верховною Радою України 5-го вересня.

Як зазначається на урядовому порталі Угорщини, прийняття цього закону "позбавляє національні меншини, що проживають в країні, фактично навчання рідною мовою".

Закон на думку угорського уряду прийнято всупереч Конституції України і є "безпрецедентним порушенням щодо прав меншин, в тому числі угорців", яких в Україні проживає близько 150 тисяч чоловік.

Повідомляється, що відтепер мовою націоанльних меншин дозволяється навчання лише в дитячих садах і початкових класах. А це є порушенням основних прав меншин і міжнародного договору про угорсько-українське добросусідство, - йдеться у заяві.

"Уряд Угорщини рішуче стоїть на боці закарпатських угорців. Угорський уряд також очікує, що Україна перегляне та відкоригує закон таким чином, аби від цього не постраждали права нацменшин, в тому числі угорців", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, закарпатські угорці попросили Порошенка не підписувати закон про освіту. Згодом, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував закон та турбування угорців.

Коментарі

Р
Роман

До Zoltan а чи знаєте ви українську мову чому лопочете на росссссском

Я
я

мало війни на сході, ще й тут людей дразнять, до сих пір всі жили мирно

Z
Zoltan

1. Это не исключително венгерская проблема, а румунская, словацкая, болгарская тд. Все эти имеют за спиноий страны членов ЕС! 2. Это масло на огонь по всей стране, где миллионы граждан русской национальности: закон может иметь такой же еффект как, решение ВС о языковом законе 14-го года. Видимо кому-то очень нужен новый фронт, есть еще что украсть.

К
ка

до коменту нижче навіщо мадярам укр мова. на певному рівні вони все розуміють. ті хто ідуть в мад школу і вуз перспектива тут залишитись не цікавить. от і все.

K
ka

СТОЯ ПІДТРИМУЮ, ПЛОДИТЬСЯ НОВЕ ПОКОЛІННЯ ХАБАРНИКІВ! ЯКІ ЗА ТАКУ ЗП БУДУТЬ КОГТІ РВАТИ ВАС УГРОБИТИ "Перспективу "Клімкіна" вчитися у вузах Києва, отримуючи від цього не визнаного в європі диплома (без знання), a потім платити хабари за "добре" оплачувану роботу, а потім щоб вийти на 0 також бути таким же хабарником? Або вибрати угорську школу, Будапештський диплом і бути визнаним, гідним фахівцем по всій Європі?" я особисто свою дитину хочу дати в угор школу і в угор вуз. де між іншим навчання безкоштовне. навіть обід дадуть і повозять по европі. а тут плати за все аби піти на 3500 зп а ще богу дякувати бо ти без досвіду. вон це розуміють тому і так роблять! аби ми тут сиділи і не рипалися.

В
Василь

Пора Угорощині відмовится від визнаня біопаспртів. Добром на добро відповідати.

Л
льотчик

мадяри- люди європейці, напевно вони більшою мірою знають яку перспективу вибирати для своїх дітей. Перспективу "Клімкіна" вчитися у вузах Києва, отримуючи від цього не визнаного в європі диплома (без знання), a потім платити хабари за "добре" оплачувану роботу, а потім щоб вийти на 0 також бути таким же хабарником? Або вибрати угорську школу, Будапештський диплом і бути визнаним, гідним фахівцем по всій Європі? Природно, що кожна розсудлива людина вибере другу. І паралельно вивчить англійську чи німецьку, а навіщо вкладати будь-які зусилля в український. А чим більше Ви будете їм указувати як жити, як думати, що вчити тим міцніше буде протистояння і неприязнь. Політики, економісти - піднімайте економіку хоча в до рівня мадярського, остановіть корупцію, створюйте нормальні умови і добре оплачувані робочі місця для молоді та мадяри самі без всяких законів вчитимуть українську, як це було при союзі- на побутовому рівні всі знали російську, а хто хотів в ВУЗ тот досконально виучив.

ДМ
Для Морики

Вы абсолютно правы! Программу надо менять! А всякие тут бла-бла-бла...Не принимайте всерьёз!

ДG
До Gohome

Живіть під санкціями -ПОКА

Д1
до 123

Звичайно, на відміну від росіян які в більшості навіть рідною не володіють, а вже лізуть інших вчити.

G
Gohome

А как с такими законами будете вернуть Крим?

1
123

Интересно, патриоты Украины, которые тут пишут коментарии, кроме Украинского говорят на каком то языке?

E
Euro

Завтра euro по 32

M
Marika

До law and order : Приклад :ви живете на Україні дома спілкуєтесь по українські, через 30 років Україну приєднують до Китаю і через деякий час Вам вчитися треба по китайськи: розмовляти , писати, читати, т.щ., а діти Ваші підуть до школи (і так їм все нове) та ще не розуміють що їм говорять, що від них хочуть (уявіть стан дитини ?), думаю в першу чергу хай навчаються на рідній мові і поступово вивчають і другу , але всі предмети на укр.мові вони не зрозуміють. І причому туй телебачення ? чи книжки ? Ви просто не мадьари, румуни, словаки ....і Вам це не зрозуміти, можемо ми туй сперечатися з Вами але толку... Я написала свої думки, а всі інші свої. Я училась в русской школе на русском (хотя могла б и в венгерской или в украинской ), навчилася по українськи ,але моя національність MAGYAR і не треба казати, що не хочуть щоби діти вчили українську мову ( пробачте, але повторюю : методіку викладання в Угорськіх школах Української мови треба міняти і діти будуть знати мову ).

П
Пийтер

Дайте покій мадярам тих мадярів не так много є.Пудпише закон непудпише як невчили українську так і небудуть,будуть у Мадярщину діти кождий рано возити до ішколи тим більше пересічників скоро на границі небуде.

LA
law and order * *

До Marika : хто угорькомовному населенню не дає вивчати українську мову? Невже у кожного з них немає телебачення? Невже їм не продають в книгарнях книги українською мовою? Що ж це за дискримінація така? А те, що вони на Закарпатті 1000 років...то й що? Тепер і мову вчити не треба? Якби Закарпаття було частиною Угорщини- питань нема, для чого вчити українську мову...але ж Вам, мабуть, відомо, що наразі Закарпаття є частиною України? Відомо Вам це чи ні? Чи, мабуть, Вам у школі географію забороняли вивчати? А в іншому я з Вами повністю погоджуюся...мови вчити треба...лиш дехто не має бажання цього робити...якось так...

ДО
До Отвлечения внимания

Встал в позу к кадырке.

M
Marika

Для чого в Угорщині повині бути Українські школи ? Ви як Українці їдете за кордон, там проживати і вивчаєте мову Угорську . Їдете в Францію вивчаєте французьку . Угорці в Україну не приїхали вони вже туй 1000 років, це факт . Згідна, що треба вчити українську мову але в першу чергу треба дати можливість її вивчати, бо по тій програмі яка на даний час запровадена в Угорських школах навчитися НЕ МОЖЛИВО !!!

ДЗ
дядько зі львіва

до нижньошо бича є такі школи-учать на язикові мумба-юмба, і тебе туда запрошують, як ісконного дикаря

О
Олександр

До пана Іштвана Не перекручуйте зміст. Сторони погодилися забезпечити належні можливості національним меншостям для навчання своїй рідній мові чи своєю рідною мовою на всіх рівнях навчання. Вивчення угорської ніхто не забороняв. Цікаво, чи в Угорщині існують школи, де навчання проводять виключно мовою нац. меншини?! Сумніваюся.

Б
Бачі

Цікаво, а чи є в Угорщині хоч одна школа де не є обов*язковим навчання на угорській мові??? Та пак іщи є питання???

Й
Йончі

Чемодан,Вокзал,Мадярщина-для тих хто проти

I
Istvan

До Олександра "Сторони погодилися pабезпечити належні можливості національним меншостям для навчання ... своєю рідною мовою на всіх рівнях навчання..." - чого тут незрозумілого?

П
паромщик

я мадяр имій прадід туй родився а мовні питаня боввші комуністи пришляки та іх діти роздувавуть забули як сталін аексіровав закарпатя

I
Istvan

Можете подивитися, як Україна після цього потрапляє в Європу... Міркувати можна - Угорщина має право на вето

1
1

Най протестують у себе на угорщині, а не туй звякають, і без мадярів проблем хватає, вать най путіну позвонять то їх цімбор.

Ц
ЦІМБОР

Но ,а нам што до того , учать мадяри державну а вадь ни учать . Они ї ни вчили и при союзі , а ни расейську ,а ни українську .

М
Мадяр

Хай на себе брензович з Угорщиною напише жалобу, жопу лиже порошенку, в області з порошенком, бандитом блюком та остатками регіоналів співпрацює, аш вихор дує. А тепер возмущаються ці ідіоти, возмущайтеся на себе продажні мадяри.

ОВ
Отвлечение внимания

Отвлечение внимания от реальных проблем которые существенно по больше, а люди которые с головой не дружат (а таких в Украине много) начинают пену пускать со рта что всем кто живет на Украине должен разговаривать на украинском языке, без проблем но! вы сперва сделайте так чтоб граждане захотели этого, а не война, нищета, мусора, дорогой газ, дорогой свет, образование сводится к нулю из за взяток, куда не сунься беспредел взятки унижения, и после этого всего добра они хотят чтоб кто то розмовляв щиро укра]нською, а сами в раде более 60% русско национальные сидят в кресла и ржут вам дибилам в хари....

О
Олександр

Стаття 53 Конституції України: ...Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства. Пунткт 10 Декларації про принципи співробітництва між Українською РСР та Угорською Республікою по забезпеченню прав національних меншостей Сторони погодилися забезпечити належні можливості національним меншостям для навчання своїй рідній мові чи своєю рідною мовою на всіх рівнях навчання... Як бачимо, ніде не зазначено, що Україна повинна гарантуватися навчання мовами національних меншин. В обидвох документам мова йде про право навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови. Наскільки мені відомо, немає жодних перешкод вивченню угорської мови угорської меншиною. З точки зору міжнародного права, жодних порушень нема.

Ю
Юрій

А скільки українських шкіл є в Угорщині вони не сказали?

.
...

Дуже добре шо потім такі "угорці" приходять в білий світ і нічорта не розуміють українською. Ходять дурачками в ПТУ і тому подібне.

Ф
Фома

Від знання української, як державної, угорці України тільки виграють і це не повинно засуджуватися урядом Угорщини. Ми, закарпатці, від старшого покоління, яке народилося за часів Австро-Угорщини та Чехословаччини, не раз чули, що" скільки мов знає людина, стільки раз вона людина". Зараз також нічого не змінилося і наші сусіди, які деколи більше нам, ніж сусіди повинні це добре розуміти і не використовувати на шкоду один одному. Українці та угорці - навіть назва зі спільної букви починається...

Читайте також