Опозиція: До Кучми причепилися, щоб відволікти увагу від економічних провалів

5
0

Один із лідерів опозиції, очільник партії Фронт Змін Арсеній Яценюк сподівається, що в рамках розслідування кримінальної справи проти другого президента України Леоніда Кучми буде забезпечена публічність і прозорість процесу, розслідувані всі обставини й залучені усі особи, які мали стосунок до справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

"Без сумніву, рівність перед законом усіх і кожного — це базова конституційна норма кожної демократичної держави. І будь-яка кримінальна справа, якщо вона порушена на законних підставах, має бути обов'язково розслідувана і передана до суду. І не грає ролі, хто фігурує в цій кримінальній справі. Хоча, як на мене, у цій справі [вбивство Георгія Гонгадзе — ред.] повинні фігурувати не тільки екс-, а й активні вищі державні посадові особи", - зазначив він. 

У той же час, лідер Фронту Змін висловив застереження з приводу того, що відбувається навколо цієї справи: "Почну з політичних. Складається враження, що порушення цієї кримінальної справи саме цієї миті — не що інше, як спроба відвернути увагу від підвищення цін, тарифів, безробіття, провальної економічної політики уряду, провальних кадрових рішень, падіння України у всіх рейтингах і просто реальних неймовірних проблем — як економічних, так і політичних — в Україні та кожній окремо взятій області". 

Він також зазначив, що порушення кримінальної справи проти президента Кучми саме зараз є не що інше, як виправдання відкриття будь-якої кримінальної справи в майбутньому, "це певна індульгенція на відкриття будь-яких справ проти будь-яких осіб". 

Крім того, Арсеній Яценюк не виключив, що ця справа — метод тиску на засоби масової інформації, що мають відношення до сім'ї другого президента України. 

"Але ще в мене є два юридичні коментарі. По-перше, чому не порушено кримінальну справу щодо незаконного прослуховування кабінету президента України? Чи хтось думає, що це робила одна людина з одним диктофоном? Порушення цієї кримінальної справи і з'ясування переліку всіх осіб , що мали стосунок до неї, - а я думаю, що там не тільки багато осіб, але й багато спеціальних служб, - зовсім по-іншому може повернути розслідування в цілому справи про вбивство журналіста Гонгадзе", - підкреслив лідер Фронту Змін. 

"По-друге. Чому не порушено кримінальну справу щодо недонесення про злочин? Ті, у кого були записи, ті, хто знав про те, що здійснюється підготовка до злочину, зобов'язані були повідомити про це правоохоронні органи. І, може, цього злочину й не було б", - додав він. 

Як повідомлялося раніше, 21 березня Генпрокуратура порушила справу проти Кучми за підозрою в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе і незаконних дій щодо журналіста Олексія Подольського. 

22 березня перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін, заявляючи про порушення вказаної справи, не назвав статтю Кримінального кодексу, за якою вона була порушена. 

У той же час, 23 березня прес-служба благодійного фонду Кучми Україна повідомила, що справу порушено за ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу 1960 року (перевищення влади або посадових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки), котра передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 12 років. 

При цьому згідно з ч. 4 ст. 48 (про давність притягнення до кримінальної відповідальності) того ж кодексу, особа не може бути притягнута до кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину, за який згідно з законом може бути призначене більш суворе покарання, ніж позбавлення волі строком на 5 років, спливло 10 років.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також