Оптимістична візія кращих часів

5
0

Думки з приводу третьої збірки закарпатської поетеси Ірини Гармасій

Третя збірка поезій закарпатської журналістки Ірини Гармасій «Обрії» наприкінці минулого року вийшла у найдавнішому українському видавництві «Карпати» в Ужгороді. Змістовну передмову до книги написав доктор історичних наук, літературознавець Омелян Довганич (на жаль, нині у засвітах). А професор, доктор філологічних наук, академік НАН України Микола Мушинка зазначає: «Я однак пропоную починати читати книжку не з передмови, а з післямови – автобіографічного есе «Дорога до рідного дому», бо тоді кожен по-справжньому проникне в духовну суть багатьох віршів поетеси».
Зміст «Обріїв» є більш по-філософськи глибоким, ніж це здається на перший погляд, і розподілений авторкою на чотири цикли. Перший – «Материнська доля» – як і слід було очікувати, присвячений рідній неньці та всім матерям подібної життєвої стежини.

Материнська доля у віршах Гармасій переплітається з долею України, за яку поетеса переживає не менше. Та її поезія не є плаксивим наріканням на сучасні негаразди (хоч і на них авторка не закриває очей), а оптимістичною візією кращих часів для рідного краю.

Поетеса, як і весь україн­ський народ, аж ніяк не задоволена сучасним розвитком України. Вона чекає політичних змін, чекає і... часто розчаровується: «Де був Майдан – шабаш партій­ний. Пирують злидні і пиха. Народ мовчить гріхом подвійним. В марнотах жде його соха».

Другий цикл «Народженому в яслах» охоплює духовні вірші поетеси. Лірична героїня не приховує, що, наперекір вихованню в атеїстичних школах, вона зберегла сімейні релігійні традиції.

Третій цикл – це «Кольори любові». Вже в першому вірші поетеса оголошує загальновідому істину: «Все в світі починається з любові» і подає її в різних площинах і кольорах. Закінчується збірка віршами про найулюбленішу пору року авторки – осінь, осінь не лише в природі, а й у людському житті.

Микола Мушинка переконаний, що нова збірка Ірини Гармасій зустріне прихильність читачів. Бо це щира розмова з читачем, який, вболіває за українську мову, власну культуру.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!