Опуси Бетховена з краплинами дощу

16
0

У виконанні нашого симфонічного оркестру і мексиканського дуету

Аналізувати мистецтво словами – це що тикати пальцем у небо, стверджував колись Пабло Пікассо. А що вже тоді казати про музику?! Розтікатися мислію по древу про сим­фонії Людвіга ван Бетховена – також по-своєрідному марна справа: їх треба насамперед слухати. Минулої неділі симфонічний оркестр філармонії подарував ужгородцям чудовий концерт, заґрунтований на двох творах геніального німецького композитора.

Конкретно – прозвучали симфонія № 1, опус 21 і концерт для фортепіано з оркестром № 4, опус 58. Що прикметно: диригував нашим оркестром відомий професор, лауреат міжнародних конкурсів, член Національної спілки композиторів Росії Анатолій Затін, а на фортепіано грала його колишня учениця Влада Васильєва. Обоє – з Мексики. Як акцентувала ведуча, музикознавець Наталія Піцур, симфонічний оркестр філармонії вперше зосередився на виконанні симфоній Бетховена. І вкотре влучив у десятку: справді – його монументальна новаторська музика, здавалося, проникала в найпотаємніші ніші душі, зворушувала до глибини серця своєю мажорною суворістю, каскадами несподіваних звукових поєднань.

Цікава деталь: Влада Васильєва кілька разів під час гри на фортепіано ніби непомітно витирала о плаття руки. Усі, очевидно, гадали, що від хвилювання вони в жінки пітніють. Але після концерту за кулісами я випадково почув, як солістка сміючись скаржилася подрузі, що згори тіп-топ на клавіші капали краплини (того дня майже безперевно йшов дощ). Отже, дах філармонії потребує косметичного ремонту? Сподіваюсь, не капітального, адже колишню синагогу лише порівняно недавно нібито ре­ставрували. Та хай там як, а, мабуть, і сам Бетховен на тім світі залишився задоволений концертом, який, до речі, був присвячений пам’яті Йосипа Гарчара (1933–1989) – диригента Львівського оперного театру, викладача музучилища ім. Д. Задора, засновника камерного оркестру ужгородської філармонії.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також