Опитування: Рейтинг партії "Слуга народу" опустився до 16%

6
4

Відповідні дані опублікувала Соціологічна група "Рейтинг" сьогодні, 17 вересня.

Опитування, яке проводилось з 12 по 15 вересня, показало, що респонденти мають протилежні почуття, коли оцінюють ситуацію у своїх містах та в країні загалом. Так, 56% опитаних зазначили, що вони відчувають надію, коли думають про місцеву ситуацію, 41% в той же час відчувають розчарування.

Натомість, коли йдеться про ситуацію в державі, то 61% відчувають розчарування, і 35% – надію. Відносно більше тих, хто відчуває надію в обох випадках, серед молодших респондентів та мешканців обласних центрів.

Що стосується місцевих виборів, то за результатами агрегованого рейтингу партій на місцевих виборах партію «Слуга народу» на виборах до обласних рад готові підтримати лише 16% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори.

Партію «Опозиційна платформа – За життя» підтримують 11,9%, партію «Європейська солідарність» – 11,3%, партію «Батьківщина» – 8,2%, партію «За майбутнє» – 5,8%, Радикальну партію – 4,7%, УДАР Віталія Кличка – 3,7%, ВО «Свобода» – 3,3%, партію Шарія – 2,8%, партію «Голос» – 2,2%, партії «Пропозиція» та «Перемога Пальчевського» – по 2,1%, партію «Наш край» – 2,0%, партію «Сила і честь» – 1,5%, партію «Самопоміч – 1,2%. Сумарний рейтинг інших партій, які беруть участь у місцевих виборах та були включені у список для дослідження, – 21,2%.

Також, пропонуємо й інші результати опитування:

  • Лише 35% опитаних знають точну дату місцевих виборів в Україні. 43% взагалі не знають, коли відбудуться вибори, 19% знають, що десь у жовтні, але дати не знають. Ще, 3% назвали інші дати. Про дату місцевих виборів знають переважно лише старші респонденти.
  • 69% опитаних не знають, за якою системою відбудуться місцеві вибори 25 жовтня 2020 року. Лише 13% впевнено відповіли, що знають, як відбуватиметься голосування, 18% зазначили, що знають про це частково. Відносно вищий рівень обізнаності про систему виборів, демонструють старші опитані. Натомість серед наймолодшої вікової групи (18-29 років) майже 80% взагалі нічого не знають про систему виборів.
  • 57% респондентів зазначили, що обов’язково візьмуть участь у місцевих виборах. Вагаються (50/50) – 19% респондентів, можливо візьмуть участь – ще 9% респондентів. Про малоймовірність участі у виборах зазначили 15% респондентів. Відносно вищу готовність до участі у виборах проявляють старші категорії населення, жінки, ті респонденти, у кого вищий рівень обізнаності про дату та систему виборів.
  • У цьому дослідженні представлений агрегований рейтинг партій на місцевих виборах, який є сумою усіх результатів політичних сил на виборах в обласну раду кожної області. Респондент обирав зі списку, який був унікальним для кожної обласної ради (у Києві – міської ради). Сукупно в рейтинг потрапило 65 різних партій, з яких переважна більшість – місцеві партії, які балотуються в одну, або кілька обласних рад.
  • Якщо у виборах до Верховної ради України сумарний рейтинг п’яти основних партій, що представлені сьогодні у парламенті, становить 72%, то на місцевих виборах їх агрегований показник – 50%. У порівнянні з рейтингами політичних сил до Верховної Ради помітних електоральних втрат на місцевому рівні зазнають партії «Слуга народу», (26% «парламентського» рейтингу проти 16% «місцевого»), «Опозиційна платформа – за життя» (17% проти 12%), Європейська Солідарність (16% проти 11%), партія «Голос» (4% проти 2%), «Сила і честь» (4% проти 2%). Натомість спостерігається приріст у таких партій як «За майбутнє», «УДАР» «Пропозиція».
  • Оцінюючи сфери, в яких місцевій владі вдалося досягти найбільших успіхів, опитані найчастіше згадували про дороги і тротуари (54%) та парки і сквери (36%). Про покращення у сферах громадського транспорту говорили лише 12%, медицини – 9%, освіти та житлово-комунального господарства – по 7%, екології – 5%.
  • Натомість, говорячи про основні пріоритети в роботі місцевої влади, респонденти найчастіше згадували про медицину (58%), економіку та створення робочих місць (33%), освіту (27%), боротьбу із корупцією (23%).
  • 52% очікують незначних фальсифікацій на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. 22% вважають, що вони будуть значними, 20% – взагалі їх не очікують. У порівнянні із президентськими виборами 2019 року очікування фальсифікацій на виборах значно знизилися.

Коментарі

А
александр...

вранье

С
Смешно

Честный рейтинг, особенно после 4 места. Смешно

В
Вибори

До 25 жовтня буде 1%

R
Romario

За Медведчука-Рабіновича: ринки РФ для України дуже важливі.

Читайте також