Орбан на гачку: Перший транш дали, але Угорщина може не отримати всі гроші від ЄС

10
4

Угорщина отримала перший транш фінансування ЄС, але Єврокомісія може знову заблокувати кошти в будь-який момент.

Минулого тижня уряд Угорщини успішно провів переговори з Європейською комісією, і було зроблено висновок, що незалежність угорської судової системи була посилена завдяки останньому пакету реформ. Саме це було умовою для отримання фінансування з боку ЄС. Але цього недостатньо. Наступні транши можуть призупинити якщо Угорщина не буде виконувати інші вимоги, повідомляє portfolio.hu.

Речник Європейської комісії зазначив, що за Угорщиною уважно спостерігають, при цьому Комісія приділяє особливу увагу «критеріям, необхідним для забезпечення незалежності судової системи, що є ключовим аспектом європейських цінностей».

Прес-секретар зазначив, що якщо вони побачать негативну реакцію, то припинять виплати, в тому числі, якщо останні поправки з будь-якої причини не набудуть чинності. Те ж саме сказав комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс на брифінгу в Брюсселі.

Він зазначив, що готові накласти нові санкції. Тобто навіть якщо наразі кошти ЄС доступні для Угорщини, але вони можуть бути заморожені у будь-який момент.

Важливо також зазначити, що на папері всі 22 мільярди євро підтримки Угорщини тепер можуть бути використані, але технічно доступні наразі лише 10,2 мільярда євро: 6,35 мільярда євро залишаються призупиненими відповідно до "процедури обумовлення", а ще 2,6 мільярда євро заблоковано через інші умови (свобода освіти, права сексуальних меншин, міграційна дискусія тощо).

Втім, брюссельські чиновники зазначили Portfolio: вони не тільки приділяють увагу реалізації судової реформи. Європейська комісія дуже ретельно перевірятиме зміст надісланих рахунків з боку Угорщини, частково через сильний тиск з боку Європейського парламенту.

Але поки не буде виявлено системних порушень у державних закупівлях і тендерах, які становлять загальний ризик для фінансових інтересів Союзу, будуть вноситися лише корективи для окремих конкретних проектів. Одне можна сказати напевно, Єврокомісія з посиленою увагою нині стежить за витратами Угорщини.

Нагадаємо, орбанівська КМКС не задоволена новим законом про нацменшини, який підтримали закарпатські угорці.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

ПП
Проценти проценти

100 000 тис за бугром, курс пару копейок… а звучить в процентах файно

Г
грошам

і нашто тота рянда ( вікторко) тоди лиже талпу терористови? За Пакш? Чи компромат? А штото курс форінта за два останні роки « посилився» відносно гривні на 6-ть процентів з токов мощнєйшов економіков? Хіба мадярам розбомбили 20% заводів? Чи мігровали мадярове у кількості 10% населення? Што то за показія з тими показниками економічними?

ОТ
о так

Яка ще міграційна дискусія?! Ще Єуропа не наілася меркел,-каші? Мало профалестін мітінгів?

Г
Гроші

Ті 22 мільярди розтягнуті на 7 років а це означає близько 3 мільярдів в рік на хвилиночку бюджет Угорщини на 2024 складає близько 100 мільярдів євро не важко зрозуміти що при такому щорічному бюджеті який з кожним роком збільшується ті 3 міліарди від ЄС нічого не вирішують Та і теперішня влада в Брюсселі повним складом піде з посад після літніх виборів до Європарламенту

Читайте також