Оренда житла в Ужгороді: що шукають винаймачі та які ціни на квартири у місті (ВІДЕО)

3350

Ціни на оренду квартир в Ужгороді станом на вересень 2024-го року стартують від 7000 гривень за однокімнатну “малосімейку”.

Ринок нерухомості досліджували журналісти Суспільне Ужгород.

Вимушена переселенка із Бердянська Запорізької області Інна Кущ живе в Ужгороді майже рік. Спочатку жінка приїхала до родичів, потім квартиру в Ужгороді Інні допомогла вийняти за благодійною програмою ГО "Неємія".

"6 місяців завдяки програмі було фінансування, ще два місяці я орендувала за власні гроші. Трикімнатна квартира, але в одну кімнату знесли речі власники і нам достатньо двох кімнат було. Оренда квартири на той момент була 14 тисяч гривень плюс комунальні послуги", — розповідає Інна Кущ.

В Ужгороді Інна почала розвивати власну справу: відкрила навчальний простір із дизайну та пошиття одягу. Каже, навіть маючи власний бізнес, наразі не може дозволити собі оренду квартири.

"Коли додаткове фінансове навантаження пішло по оренді саме комерційного приміщення, тоді вже я передивилася пріоритети. Працювати заради сплати оренди невиправдано, бо мені треба заробляти гроші на життя і на розвиток дитини, якій зараз 16 років. Наразі я переїхала до готелю, в якому я помагаю в адміністративній роботі і мені надали можливість проживати там", — додає Інна Кущ.

На сайтах із пошуку житла В Ужгороді можна знайти різні квартири. Ціна оренди залежить від місця розташування будинку та наявної інфраструктури поруч; новобудова це, чи вторинний ринок, є чи немає ремонту і що на додачу до квартири пропонують господарі.

За словами рієлторки з 19-річним досвідом Мар’яни Нагорнюк, вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку від 7 тисяч до 10 тисяч. На вторинному ринку двокімнатні квартири орієнтовно від 10 тисяч гривень до 15. 

"У новобудовах, звісно, це дорожче. Від 350 доларів до 500 однокімнатні. Двокімнатні від 400 доларів і залежно від комплектації до 1000 доларів. Може бути і більше, якщо йдеться про житло преміум класу. Зазвичай люди шукають квартиру у середньому ціновому сегменті. Орієнтовно 300-400 доларів. Основна вимога до квартир — щоб був там газ, тому що ми зараз живемо в таких реаліях. Щоб була можливість хоча б приготувати їжу, підігріти воду", — додає Мар’яна Нагорнюк.

Марʼяна Нагорнюк каже, що проблем із тим, щоб винайняти чи здати житло зараз в місті нема. Для орендарів це питання ціни, а для власників квартир — додатковий, а то й основний заробіток.

"Багато інвестують і місцеві, і приїжджі. Навіть з-за кордону деякі клієнти придбали житло для того, щоб здавати в оренду і отримувати прибуток", — додає рієлторка.

"Якщо ми говоримо про вартість однокімнатної квартири, то, безумовно, Львів є лідером це десь 450… дивіться, це середня ціна. Бо є квартири за 250 є однокімнатні за 600-800. Якщо взяти середню медіану, то це 450 доларів. Івано-Франківськ — це десь 350-380, Тернопіль дали мені чомусь в гривнях — 13 тисяч гривень. Чернівці ще 250-300 доларів. Луцьк, за рахунок того, що дуже маленька пропозиція якісного житла, то це приблизно 350 доларів. А Закарпаття, Ужгород зокрема, за останні два роки показники оренди були такі, що я бачив однокімнатні по 1000-1200 доларів у гарних нових комплексах. Але окрім страху за своє життя і бути в безпеці, людям потрібно жити, працювати, розвиватися. Для цього потрібні різні сервіси, до яких ми звикли в великих містах: і ресторани, і освіта, і побутові всі моменти. Цього зараз дуже бракує Закарпатському регіону. Тому якщо зараз бізнес підхопить цю ініціативу, то Закарпаття феноменальний регіон з унікальним кліматом, з крутою рекреацією і має колосальний потенціал до зростання", — зауважує експерт у сфері нерухомості Олександр Лахтіонов.



Коментарі

Читайте також