Орендувати житло в Україні дешевше, ніж купити у кредит

7
0

В Україні відсутній ринок іпотечних кредитів, а знімати все життя житло в оренду дешевше, ніж купити його у кредит, заявив голова комітету аналітики та статистики ринку нерухомості Союзу фахівців з нерухомості України Всеволод Жоголєв.

 

Аргументуючи свою заяву, експерт підкреслив, що навіть мінімальні ставки за іпотекою на рівні 17% річних не можуть конкурувати з орендою.
 
"Сьогодні орендувати квартиру в Києві коштує в середньому 6% на рік від її вартості. Хто ж буде брати іпотечний кредит під 17%, якщо її можна орендувати за 6%? Єдиний варіант - це коли не вистачає грошей, взяти в кредит 10% від загальної суми, щоб швидко віддати і не переплачувати", - зазначив Жоголєв.
 
На думку експерта, іпотека через жорсткість умов банків (офіційна зарплата, багато довідок) буде простоювати і у 2013 році.
 
Купувати житло у кредит населення почне лише тоді, коли ставки прийдуть до логічного значення: це рівень інфляції плюс 3-4%.
 
"Зараз об'єктивна ставка за іпотекою - 9% у гривні. На цьому рівні відразу з'явився б попит, але банки чомусь вважають, що спред повинен становити близько 10%. Швидше за все, така ситуація збережеться і наступного року", - резюмував Жоголєв.
 
Як повідомляломь, щоб купити в Україні квартиру в кредит, треба пропрацювати 22 роки, постійно відкладаючи кошти.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також