Осоновні показники зовнішньоекономічної діяльності в Закарпатті

5
0

Суб’єкти господарювання області за 2009р. здійснювали зовнішньоекономічні операції товарами з партнерами 98 країн світу. Обсяги експорту зовнішньої торгівлі товарами за цей період склали 935,0 млн.дол. США, імпорту – 952,9 млн.дол. США. Від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу становило 17,9 млн.дол. США.

Обсяг експорту товарів у країни Європи становив 90,9% загальнообласного експорту, СНД – 5,1%, Азії – 0,9%, Америки – 0,6%.    Найбільші експортні поставки здійснювались до Угорщини, Австрії, Німеччини, Словаччини, Італії, Російської Федерації та Польщі. Відбулося суттєве зменшення експорту порівняно з 2008р. до таких країн, як Гонконг, Фінляндія, Йорданія, Киргизстан та Ліхтенштейн.

Найбільшу питому вагу в загальному обсязі імпорту мали Німеччина, Угорщина,  Китай, Чеська Республіка, Австрія, Білорусь.

За 2009р. до країн ЄС експортовано товарів на суму 844,1 млн.дол. США, імпортовано – на 595,3 млн.дол. США.

У загальних обсягах як експорту, так і імпорту товарів питома вага давальницької сировини та продукції, що виготовлена з неї, залишається значною. Так, за зазначений період суб’єктами господарювання області одержано іноземної давальницької сировини на 597,4 млн.дол. США, що становило 62,7% загального обсягу імпорту. Основні надходження зазначеної сировини здійснювались із Німеччини, Угорщини, Китаю, Тайваню (Провінції Китаю), Австрії, Італії та Бельгії.

Обсяг експорту готової продукції, виготовленої з іноземної давальницької сировини, склав 689,5 млн.дол., або 73,7% загального обсягу експорту.

Традиційно серед міст та районів області найбільш активно на зарубіжних ринках діяли суб’єкти господарювання міст Мукачево, Берегово, Ужгород, Ужгородського та Виноградівського районів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також