Останній удар: Росія та США узгодили позицію щодо Сирії

11
0

Від 2011 року, коли почалося повстання проти президента Асада, в Сирії загинули понад 100 тисяч людей.

Рада безпеки ООН обговорила узгоджений Росією та США проект резолюції про те, як позбавити Сирію хімічної зброї.

За словами дипломатів у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку, голосування за резолюцію може відбутися у п'ятницю вдень. До Ради безпеки входять 15 країн.

У попередні 2,5 року члени ООН не могли дійти згоди щодо ситуації в Сирії, повідомляє ВВС. 

Узгоджений проект резолюції вважають ключовим кроком у спільному плані США та Росії, який передбачає знищення хімічної зброї Сирії до середини 2014 року.

Росія та Китай уже тричі блокували ініційовані Заходом резолюції у Радбезі, спрямовані проти сирійського президента Башара Асада.

"Обов'язкова для виконання"

Рада безпеки обговорила проект резолюції у четвер ввечері (за місцевим часом) в штаб-квартирі ООН.

Перед початком зустрічі Москва та Вашингтон мали різні погляди на формулювання в документі.

США, яких підтримують Британія та Франція, наполягали на згадці в документі про загрозу військових дій. Росія виступала проти цього.

Ці країни, а також Китай, мають постійне право вето в Раді безпеки.

Та все ж у четвер вдалося досягнути згоди.

Посол США до ООН Саманта Павер написала у Twitter: "Досягнуто домовленостей з Росією щодо резолюції Радбезу ООН, котра законодавчо зобов’яже Сирію відмовитися від хімзброї, яку вони застосували проти свого народу".

За її словами, у проекті резолюції сказано, що "використання Сирією хімічної зброї загрожує міжнародному миру та безпеці і створює нову норму проти використання хімічної зброї".

Британський посол сер Марк Лаєлл Ґрант назвав документ "обов’язковим для виконання".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров підтвердив, що сторони досягли домовленостей.

Хоча в проекті є згадка про частину VII Хартії ООН, яка дозволяє застосування військової сили, для фактичного її застосування потрібна буде ще одна резолюція.

Шанси на те, що Росія не заблокує цей новий документ, практично нульові, повідомляє з Нью-Йорка кореспондент ВВС Нік Браянт.

У запропонованій резолюції також йдеться про те, що винні у застосуванні хімічної зброї в Сирії "мають відповісти за свої дії".

Однак там не згадано про те, що їх має судити Міжнародний кримінальний суд – а це суттєве послаблення, порівняно з попередніми проектами, додає наш кореспондент.

Та все ж високопосадовець з Державного департаменту США назвав нові домовленості "проривом".

Чиновник, який побажав залишатися анонімним, сказав, що документ "абсолютно однозначно дає зрозуміти, що якщо Асад не погодиться з ним, то це матиме наслідки".

Офіційні представники США та Росії повідомили потім, що за резолюцію, ймовірно, голосуватимуть не раніше вечора п’ятниці.

Голосування може відбутися, якщо Організація із заборони хімічної зброї погодиться з американсько-російським планом передачі сирійської зброї під міжнародний контроль.

Після цього хімічні експерти зможуть приступити до практичного виконання цього плану.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також