Овоч сезону: чим корисний гарбуз, і як закарпатці готують гарбузову кашу

45
1

Гарбуз став символом осені через свято Хеловін, але окрім страхітливих гримас він може принести багато користі нашому організму.

В гарбузі містяться вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР. Гарбузова каша прискорює обмін речовин та сприяє швидшому згортанню крові. Окрім того гарбуз багатий на залізо, фосфор, кальцій, калій, магній, мідь, білки, жири та вуглеводи.

Гарбузову кашу рекомендують їсти тим хто страждає на захворювання шлунку, в тому числі і виразку. Також цей продукт допомагає вивести шлаки і токсини з організму та сприяє схудненню.

В давнину сік з гарбуза використовували знахарі для лікування різних захворювань. А в сучасній косметології гарбуз додають у маски, скраби та лосьйони.

Пропонуємо вам також простий рецепт гарбузової каші, яка сподобається і дітям і доорослим.

Для смачної та корисної каші потрібно: 1 склянка пшона, 2 склянки молока, 2 склянки води, 300 грам гарбузової м’якоті, цукор та сіль та масло за смаком.

Пшоно поставити варити та довести до кипіння. Подрібнену м’якоть гарбуза залити гарячим молоком та додати до пшона. Додати приправи та варити допоки каша не стане густою. Після приготування варто зачекати хвилин 20, щоб гарбузова каша «дійшла», та можна подавати з родзинками, горіхами та іншими смаколиками.

А ще закарпатці люблять запікати гарбуз, тому він і отримав назву "печучка".

Коментарі

Р
Рутенія

В нас гарбузами,называвуть “кавуни”.А “гарбуз”,то по нашому дыня:пічучка,воловарька.....!

Читайте також