Ой хто, хто Миколая любить: закарпатці очікують на святого Миколая

8
3

Цієї ночі традиційно дітлахи з нетерпінням очікують на подарунки від святого Чудотворця.

19 грудня православні та греко-католики Закарпаття відзначатимуть День святого Миколая. А маленькі діти шукають в чобітках та під подушками подарунки від чудотворця.

Миколай Чудотворець: чим відомий святитель

Святий Миколай народився у III столітті в грецькій колонії Лікії у Малій Азії в родині заможних християн. Хлопчик з самого дитинства відвідував храм, а подорослішавши, вирішив присвятити себе вірі, ставши священиком.

Коли його батьки померли, святитель Миколай роздав увесь свій спадок нужденним. За переказами, він допоміг бідному вдівцю, доньку котрого не схвалювали як дружину для свого сина його багаті батьки. В один із вечорів святий Миколай непомітно поклав мішечок із монетами у вікно спальні майбутньої нареченої. Після того містом ширилися чутки, що закоханим начебто допоміг ангел. А Миколай, почувши такі розповіді, відчув себе щасливим.

Надалі святий ревно захищав християнство і боровся з язичництвом. Він прославився як великий угодник Божий, саме тому його ще іменують Миколою Угодником. Також святитель Миколай відомий як захисник обмовлених і невинно засуджених, покровитель моряків, мандрівників, знедолених, сиріт, а також дітей.

Вважається, що за життя Миколай зробив безліч чудес. Зокрема, він воскресив моряка під час шторму, а також врятував місто Миру від страшного голоду.

Традиції святкування святого Миколая

В Україні дуже шанують день Миколая Чудотворця. Особливо нетерпляче на це свято очікують дітлахи, адже святитель Миколай обов’язково покладе у чобіт, чи під подушку якийсь подарунок. Так, напередодні свята хлопчики та дівчатка пишуть святому листи із проханням здійснити їхні мрії. І зранку 19 грудня одразу зазирають в чобіток, чи під подушку, очікуючи виконання Миколаєм їхніх бажань.

Вважається, що добрим і слухняним діткам Миколай Чудотворець уночі тихенько підкладає подарунки, а тим, хто погано поводився, – каміння або різочку. Тому дітлахи намагаються не вередувати й гарно поводитися, аби сподобатися святому Миколаю.

Свято Миколая відкриває низку різдвяних і новорічних урочистостей. Саме цього дня у містах України запалюють новорічну ялинку.

Традиційним частуванням цього дня є миколайчики – медові пряники, прикрашені яскравою глазур’ю.

Народні прикмети на День святого Миколая

  • З'явився іній – наступного року вдасться зібрати багатий урожай.
  • Яка погода на Миколу зимового – таким буде день Микола весняний (22 травня).
  • Сніг іде – до урожаю пшениці, дощ – до урожаю капусти та огірків.
  • Ясна і холодна погода 19 грудня – буде багатий урожай влітку.
  • Скільки снігу на Миколу – стільки навесні буде трави.
  • Якщо в День святого Миколая стоїть холодна погода, то вся зима буде холодною, а якщо тепла – буде ясною і без сильних морозів.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

ДС
де справедливість?

накуя нам ваш миколай-пі.дьош? коли з бідних пенсіонерів трикратно-геноцидно краде пенсії зе-банда зеленського клоуна, які вже голодають на нещасні пенсії нижче-прожиткового мінімуму й помирають немаючи коштів на лікування!!!!! але кому це в голові? ситі рила голодного не розуміють бо їм тільки корпоративні шоу й розваги в голові від жиру крадійства й наживи на нещасті стариків!

ДН
до нижнього

В дурку повернися, мацкалота вертухайська.

Ю
Ю

Правильно , дIтей треба вчити вIрити :в чудо, в легенди,в баснi, в фентезi , в зубнi феi I звичайно в Бога I тодi настане щастя)))

Читайте також