Пам'ятник шовдарю відкрили в ужгородському ресторані

7
3

Пам'ятник шовдарю (так закарпатці називають спеціально засолений і закопчений свинячий окіст) відкрили у відомій ужгородській корчмі "Деца у нотаря"

Виготовлено делікатес горян із дерева. Ініціатор створення пам'ятника - голова села Баранинці, відомий поет і науковець Павло Чучка.

"Шовдар - традиційна страва на святковому столі закарпатця, зокрема, й на Різдво. Він такий самий кулінарний атрибут горян, як бограч, бринза чи банош. Отож вартий і мистецького пошанування", - зазначив він.

До речі, продовжив Павло Чучка, "гастрономічні" пам'ятники є у багатьох регіонах України і сусідніх країнах. Так, на Херсонщині споруджено великий пам'ятник кавуну, біля якого проводяться щорічні фестивалі кавуна. На Полтавщині звели пам'ятники свині і варенику, у Білорусі на постамент підняли велику канту для молока... А закарпатці мають шовдар, який разом із хлібом та вином є окрасою святкового столу.

Павло Чучка - відомий жартівник, отож з його ініціативи у корчмі "Деца у нотаря" з'явилося чимало смішного - "Глобус Закарпаття", діряве відро "Закрома Родіни", окремі пісуари в туалетах "для пива", "для вина", "для паленки (горілки)"... Не випадково цей ресторан-корчму так люблять відвідувати туристи.

Коментарі

С
Сашко

чукча віддай дітям бібліотеку!що твій кабак дає дітям .Поверни крадене краю,та Ужгороду.

В
вова

точно! є на що глянути і не сором іншим показати!

А
анатоль

Павло Чучка молодець. Все годен файной діло придумати. Ще мож боло бо єден зал в корчмі відвести для Бравого вояка Швейка по Ярославу Гашеку .

Читайте також