Партія Фіцо програла перегони: до Європарламенту у Словаччині пройшли кандидати від п'яти партій

406

Незважаючи на замах на прем'єра Роберта Фіцо, що стало топ-темою передвиборчої кампанії в Європарламент в країні, проурядова партія Smer не виграла євровибори.

У головній битві на виборах до Європарламенту у Словаччині перемогла партія "Прогресивна Словаччина" (Progresívne Slovensko), яка зафіксувала найкращий в історії виборчий результат у процентному співвідношенні. "Прогресивна Словаччина" - провідна проєвропейська опозиційна сила в країні на чолі з колишнім заступником голови Європейського парламенту Міхалом Шимечкою.

Явка виборців склала 34,38 відсотка. Це також стало історично найвищим результатом з п'яти виборів до Європарламенту в історії Словаччини.

Отже, переможцем виборів до Європарламенту в Словаччині стала партія Progresívne Slovensko, яка набрала 27,81 відсотка голосів. Партія Фіцо Smer набрала 24,76%, Republika - 12,53%, Hlas - 7,18%, KDH - 7,14%. Офіційні результати підтвердила Державна комісія з виборів і контролю за фінансуванням політичних партій на недільній прес-конференції.

Інші партії не потрапили до Європарламенту, що є провалом особливо для таких парламентських партій як SaS (4,92%), "Демократи" (4,68%) та Угорського Альянсу (3,88%) .

Виборці у Словаччині могли вибрати з 23 політичних суб'єктів. Участь у виборах сягнула 34,38 відсотка (1 505 176 виборців, які взяли участь у голосуванні).


Коментарі

Читайте також