Партія Орбана втратила конституційну більшість у парламенті Угорщини

16
4

В результаті довиборів до парламенту очолювана прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном правляча коаліція втратила конституційну більшість у дві третини місць, програвши опозиційному кандидату ключовий мандат на довиборах у парламент.

Безпартійний кандидат Золтан Кейс, якого підтримали опозиційні партії, здобув перемогу, отримавши 43% голосів в одному з найстаріших міст Угорщини Веспремі. Кандидат від партії Орбана "ФІДЕС" Лайош Немеді відстав від нього на 9%, отримавши 33,5 відсотка голосів.

Голосування довелося організувати після того, як депутат цього округу від “ФІДЕС” став єврокомісаром.

Результат довиборів став великою несподіванкою для багатьох - мало хто сподівався, що кандидат від опозиції зможе перемогти. Адже рік тому Тібор Наврачич, що зараз є єврокомісаром з питань спорту, обійшов свого суперника від лівого крила аж на 20%.

Перемога опозиційного кандидата позбавляє правлячу коаліцію більшості у дві третини від загального числа місць у парламенті - тепер коаліція «ФІДЕС» і християнських демократів має у своєму розпорядженні лише 131 мандат з 199.

Сам Кейс назвав свою перемогу «жовтою карткою» уряду Орбана і заявив, що ці вибори поклали край необмеженому пануванню “ФІДЕС”.

“Я скажу Віктору Орбану, що нам вже досить їхніх пограбувань. Ми хочемо побачити владу, яка діє в інтересах угорського народу. Друзі, ми можемо бути щасливими. В нас достатньо сил, щоб змінити країну. Народ завжди сильніший за могутню владу. У Веспремі ми показали, що країні не потрібно боятися,” – заявив Золтан Кейс.

Прем'єр-міністр Орбан уже прокоментував результати виборів, заявивши, що не планує проводити через парламент будь-яких законів, що вимагають конституційної більшості.

Він також подякував своїм прихильникам, подякував їм за підтримку і заявив, що  отримав урок, і зробить відповідні висновки.

Популярність угорських консерваторів на чолі з прем‘єр-міністром Орбаном впалав Угорщині на 10% від грудня. Владу критикують за корупцію, а також зміни до конституції, що їх вважають антидемократичними – зокрема, закони про ЗМІ та вибори.

Віктор Орбан займає очолює угорський уряд з 2010 року. Останнім часом його популярність впала на фоні не дуже вдалих спроб поліпшити важке фінансове становище країни через проведення непопулярних реформ - на зразок податку на інтернет.

У липні минулого року Орбан зізнавався, що розчарувався в західній моделі демократії як в неконкурентоспроможный і закликав брати приклад з Китаю, Сінгапуру та Росії. Не додає популярності прем'єру Угорщини і дружні стосунки з Владіміром Путіним, який нещодавно відвідав Будапешт. 

Мукачево.net

Коментарі

ДР
до редакції

Як ви уже зає...и з цими угорськими новинами!

М
Микола

Уявляю який гвалт буде в Україні якщо в Угорщині на слідуючих виборах вииграє Йоббік який за даними соцопитувань потихеньку наздоганяє Фідес.....

Я
Ян

Більшість у парламенті Угорщини не втратила лише у місті Веспрем !!!!!

.
.

вот теперь пора закарпатью учить угорский язык.

Читайте також