Партнер компанії Roosh про вплив технологій AI і ML на український бізнес

14
0

Штучний інтелект і машинне навчання поступово проникають в різні сфери діяльності і сильно змінюють їх.

Фінансист і один з бізнес-партнерів української IT-компанії Roosh Сергій Карташов поділився своєю думкою про те, яку роль ці технології відіграють у розвитку сучасного бізнесу і яку користь вони можуть принести Україні.

Перш за все підприємець підкреслив, що ІІ і МО так глибоко проникли в наше повсякденне життя, що ми перестали помічати їх. Програми для автоматичного перекладу або перевірки тексту, роботи-пилососи, голосові помічники в смартфонах, контекстна реклама в пошукових системах - все це здається буденним і природним. Тим часом ці процеси можливі саме завдяки машинному інтелекту.

Окремої уваги, на думку Сергія Карташова, заслуговують інновації в таких сферах, як медицина, дизайн, Фінтех, медіа, торгівля та ін. «У Китаї в минулому році завдяки технологіям AI змогли контролювати виконання населенням карантинних обмежень під час великого локдауна», - міркує партнер проекту Roosh.

Також як приклад він навів алгоритми Big Data, які давно використовуються такими гігантами, як Google, Amazon і Netflix. З їх допомогою корпорації оптимізують свої робочі процеси і вдосконалюють методи взаємодії з кінцевими користувачами.

Природно, ІІ не обійшла стороною і ринок інформаційних технологій, а також пов'язані з ним напряму, стверджує Сергій Карташов. У 2014 році машинне навчання стало найбільш популярною дисципліною в американському дослідному університеті Стенфорда. Курс, на якому висвітлювалися розробки в цій області, відвідали 760 осіб. А в минулому році університет опублікував дослідження, яке показало, що частка приватних інвестицій в сферу ІІ збільшилася на 40% за рік, незважаючи на пандемію. Найбільший обсяг капіталовкладень отримали такі галузі, як фармацевтика, розробка безпілотного транспорту та освітні програми.

В Україні розвиток технологій ІІ і МО проходить не так стрімко, як за кордоном, тому наша країна поки не може скласти потужну конкуренцію Заходу, стверджує Сергій Карташов. Проте деякі українські компанії можуть похвалитися проектами, в яких штучний інтелект був і залишається пріоритетним напрямком.

Один з них - сервіс для роботи з текстами Grammarly, який поєднує в собі алгоритми пошуку граматичних помилок і антіплагіатор. Також бізнесмен згадав харківський стартап Scorto, який розробляє систему скорингу для фінансових організацій. А американо-українська компанія Viewdle колись створила технологію розпізнавання осіб на портативних гаджетах. Пізніше корпорація Google придбала цей проект і впровадила їх розробки в свою систему пошуку по картинках.

Молода українська компанія Roosh, в якій Сергій Карташов є партнером, також має ряд активів на базі ІІ. Один з них - мобільний додаток Reface, яке вміє змінювати обличчя в відео і на GIF-зображеннях. Програма швидко завоювала популярність у людей і навіть очолила рейтинг магазину App Store за кількістю завантажень, випередивши таких гігантів, як TikTok, YouTube і Netflix.

Таким чином, розробки з використанням нейромереж і МО в Україні ведуться повним ходом. З'являються перспективні IT-стартапи та цікаві продукти, здатні завоювати увагу кінцевого користувача. Це говорить про те, що наша країна має всі шанси стати сильним і конкурентоспроможним гравцем на ринку ІІ-проектів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також