ПАРЄ засудила прийняття освітнього закону в Україні без консультації з нацменшинами

9
42

За рекомендаційний документ із правками проголосували 82 депутати, проти – 11, 17 утрималися.

Сьогодні, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення з рекомендаціями Україні за підсумками термінових дебатів.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", українська делегація, за винятком Мустафи Джемілєва, проголосувала проти.

Зазначається, що поправки до документа подавали виключно угорські та румунські члени асамблеї, а доповідач Андреас Херкель, який готував проект документа, утримався, оскільки правки суттєво змінили його зміст. 

Рішення ПАРЄ доволі жорстко засуджує те, що Верховна рада ухвалила закон про освіту, змінивши статтю 7 (про мову освіти) без консультацій з представниками національних меншин.

Асамблея також звернулася до України з проханням врахувати всі без винятку рекомендації Венеціанської комісії, а також внести відповідні зміни до закону про освіту. Між тим, в ПАРЄ (всупереч позиції доповідача, естонця Андреаса Херкеля) констатували, що вже зараз, до ухвалення висновку "Венеціанки", є "низка юридичних питань до закону".

За наслідками дебатів було схвалено більшу частину пропозицій румунських та угорських депутатів.

Зокрема, угорці та румуни виступили проти ідеї "змішаного навчання", приміром, із викладанням 60% предметів українською, а 40% - мовою меншини. Також з документа видалили всі згадки про те, що навчання "виключно мовою меншини" (без викладання частини предметів державною мовою) завдає шкоди самим дітям через зменшення їхньої конкурентності на ринку праці та ускладнення вступу до вищих навчальних закладів.

Лише з мінімальною перевагою (39 голосів "проти", 42 "за") була відхилена угорська поправка, за якою з документа хотіли викреслити посилання на право України захищати державну мову, а також про те, що мова об’єднує державу.

Так само із незначною перевагою (37 на 40 голосів) вдалося відхилити пропозицію парламентарів із Румунії та Угорщини, які прагнули виключити з документа згадку про відсутність виключно українських державних шкіл (або із навчанням виключно мовами інших меншин) у своїх державах.

Водночас Києву рекомендують адаптувати окрему методику навчання української мови для дітей, які є представниками національних меншин.

Нагадаємо, у Будапешті готують акцію "Самовизначення для Закарпаття", організатором якої є проросійський Йоббік.

Коментарі

ДВ
до Васi 17.35

Правильно пишеш, належали до Київської Русi!!!! I називалися Подкарпатськi Русини. Се любий закарпатський дiтвак у курсi. Про Україну там не слова! Не путайте бажаноє с дiйснiстю.....)) Українi 1500 рокiв)))

П
пепа

як бы там ни было,а порох достав копаша и порядного.они избрали мисию городити херню и всьо валити на росию.айбо уже европа сыта сим усим и брехань пороха и його свиты уже усим порядно надоила.шо не чуеш усягде,де вин выступав,то всьо валить на путина...а тым часом його подопечни крадуть и жирувуть уенно з ним.а пенсионерам втерли 140 гр добавкы...а цины выросли намного бильше...ненажеры йо...ни!!!уже недалеко тот час видповисти за всьо...и за смерти,за горе симей!много бы ищи писати...та шкода на них, людожерив ,часу!

Ф
Фатів

Чому нацисти хотять розвязати войну у нас на Закарпатті ? Нацисти ідіть до дому на свою галичину . Ми самі розберемось у свойому Закарпатті як і с ким нам жити . Як нам туй говорити і як учитися .

М
Михайло

До 23.44......Та пів Галичини виїжджає до Польші тоді що небудете заперевальних дітей вичти?

Н
Некацап

Ти бач, як в москвоботів пригоряє!? "Хорошие сапоги, надо брать!"(с). Закон має бути виконаний. На прикладі Донецька ми бачимо, до чого призводить нехтування державною мовою. А угорські політікани хай ще свого носа у Румунію, Словаччину, Австрію, Сербію встромлять, Вказівок нададуть тамтешнім урядовцям. Там угорців навіть більше, ніж на Закарпатті. І всі ті угорці отримують освіту державною мовою своїх країн. Тіки відкошу за ті витівки ці орбани-сіярти-yoббіки відразу отримають, аж гузно горіти буде.

З
закарпатка

Украинцы сами себе историю придумали и сами в нее поверили.

I
Istvan

Украине нет будущего в Европе. Может развернутся, и грустно плакать на коленах Путина...

ДО
до Ось так

Справа тут лежить виключно в економічній площині (і трохи в політичній перед виборами) І полягає в тому що Україна за бюджетні гроші (з наших кишень) має вчити дітей які потім виїдуть за кордон (не важливо в Угорщину чи ні). Тобто ми фінансуємо чужу державу. За наші гроші вчимо громадян інших країн від яких не буде нічкої віддачі для країни. Якщо ми згодимося це робити, то ми повні д*біли.

Д2
До 21:37

Ти ідіоте. Словацькі, сербські, хорватські русини, то тоже українська нація? Надінь горниць на голову і скач собі за перевал, на родіну

М
Микола

До Ось так 12.10.2017 22:59 Знаючи угорську мову людина може стати громадянином Угорщини і законно працювати в Європі, а не їздити як турист і ховатися від перевірок на нашу так званому "безвізу".

ОТ
Ось так

Не ображайте мадярів, ті що тут пишуть це не всі мадяри, а якісь тролі. І думку всіх мадяр вони не відображають. Мадяри досить культурні люди. Я їх багато знаю, тому маю з чим зрівнювати. Ви колись бачили мадяра в спортивних штанях і в туфлях, який би сидів на корточках, гриз сємки і кричав: "Є в тя позвонити". Я люблю свою мову (українську) і Україну та не позволю паплюжити їх всяким там тролям проплаченим. Вважаю, що українську мають знати всі, в т.ч. угорці. А то трохи не справедливо, що я в Україні з іншими громадянами України змушений розмовляти угорською, бо моєю мовою вони не володіють. Ви думаєте їм щось угорська мова дає. Всі мої угорські друзі виїхали працювати за кордон. Мають лише загальну освіту (школу), бо університет не потягнуть через незнання мови, і працють у Великій Британії, Німеччині, Нідерландах, Чехії. І як бачите Угорщини в списку країн нема. Тепер скажіть: чи сильно мадяру допоможе знання угорської мови в Лондоні чи Берліні, куди вони поїхали?

П
Петро

Президент України кілька разів пообіцяв повернути Крим і Донбас і крапка - кілька разів уже повернув.

ДМ
До мадярської циганоти

Президет України сказав - державну мову мають знати всі- крапка. А ви невдахи тут ше розказуєте про якусь історію, якусь другу херню- нікого ваші бредні не цікавлять- ви тут хоть усріться- від цього нічого не поміняється. Українській мові бути)

Л
Лалалала

Ахах бачу боти на даній темі хліб відробляють по повній)) бойові кібермадяри атакують)) Мисльвівчькі заперевальні фащисти клали на вас і ваші думки))

ДН
До неіснуючого русина нище

Звртаюсь до нормальних людей. Не звертайте увагу на цю блювотину «тіпа місного русина»- то самий агресивний бот на мукачево нет. Видно шо це асоціальна людина над якою в дитинстві а потім і в армії а ше потім на роботі познущались Львівські))) людина по житті невдаха) от тут і випускає тут пар)) Ботіку- русинської нації не існує окремо від українців- це одне і теж)) ше раз тобі нагадую))

Т
тьотя

До редактора ,чому ви не пропускаєте мій коментар ?Чтвам такі як Фатів підходять шо тут пооскорбляв усіх !

:
:)

"Весьсвіт" вже не з нами? Щось тут пахне зрадою зрадною.

I
Iгор

Коли говорять представники реальних держав, заперевальнi повинні сидіти тихо і виляти хвостом, поки останні гріш не відібрали.

Ф
Фатів

пітьо 12.10.2017 20:21 купи собі гамане памперси.

ЯТ
Яша Тагильский

Ну надо же как "страшно" - кацапские тролли визжат: кого переправлять в Галицию.

П
Петро

До Батя А що ви - визначник того хто є хто - пишете не мовою?

Б
Батя

Все правильно под ником "мукачівець" пишет кацапский тролль. В глаза сказать боится, а как Криса сидит и строчит на сайте. Этот тролль морально неустойчивый, имеет справку с псих больницы. Но кацапобота назначили для выполнений важного задания, так он сидит и строчит.

Т
Тьотя

Ви правильно зрозуміли Олег ,іменно мадяри зробили бучу в стакані води .Є і другі нацменшини но вони менше бушують .Завтра роблять протест в Будапешті під посольством України акцію про самовизначення Закарпаття ,та тут кучка мадярів .А другі нації ,мадяри просто горою стоять за своїх .З одної сторони молодці і матеріально піддержують своїх .Читаю коментарі ,є тут один не буду називати хто оскорбляє людей ,рагулями ванючими ,Не любиться Україна вокзал ,чемодан і в Мадярщину ,сочатку вивчи мадярський там тя чекають ,а не обсирати людей !

СН
смени ник Вонюшка

Всем давно уже понятно что под ником "Мукачівець" по методичкам вещает колхозный кацапский тролль.

О
Остап

Це зрада чi перемога?

М
мукачівець

В ПАСЕ жестко раскритиковали закон об образовании...корреспондент..цацацйте зал упа,рагулі львівьшькі

М
Мукачівець

До ммм 12.10.2017 18:28 Каждий має право вибора шо учити де робити і т.д. І нико немає право діктовати шо і який язик учити. Кому треба тот і учить. 90% мадярів роблять у мадярщині .

В
василько

йой мадяри нич не можуть, ко вони, нас ненагнути! запасайтесь галичани слюньов та взеліном!

М
ммм

Кожна вільна людина може навчатися будь-якою мовою, якою захоче. Це її право! Кожен громадянин держави повинен володіти державною мовою. А те, що держава за 26 років не спромоглася розробити програму вивчення державної мови в школах нацменшин та російськомовних школах - це великий мінус державі. В 70-80 роки в деяких населених Закарпаття діти могли вибирати в якій школі вчитися: угорській чи українській, тому, що паралельно існували різні школи. Так само було з російськими, румунськими школами. В той же час випускники шкіл нацменшин вільно володіли російською мовою (на той час вона була мовою міжнаціонального спілкування). Чому зараз таке не можливе?

В
волох

ага, се ті великі укри , шо море чорноє укопали. нас русинів хрестили скорше на 150 років чем Київ , там іщи кукали на Даждьбога. Так шо на ліпить свій Київ сюда. Бо ми не они!

М
Мукачівець

Вася де туй про українців або про київ шось сказано ? )))) Правобережье и в Причерноморье, которая существовала на рубеже II—III — рубеже IV—V веков. В 375 году готы терпят поражение от гуннов, пришедших из глубин Азии, и переселяются за Дунай, в пределы Римской империи, где со временем создают свои королевства. Держава гуннов спустя столетие постепенно распадается на ряд тюркских государств. После нашествия гуннов гегемония над нынешней территорией Украины в конце V века переходит к славянским племенам антов и склавинов, представленных соответственно пеньковской (также частично колочинской) и пражско-корчацкой археологическими культурами. Вскоре левобережная часть территории Украины с Таврией попадает в зависимость от Хазарского каганата (салтово-маякская археологическая культура).

М
Мукачівець

До Вася 12.10.2017 17:35 Вася се не хворота а діагноз. Тупий тя справив. Вот возьми і почитай історію і несміши людей. Бо завтра напишеш ож київ замок построїв .))))

В
Вася

Які ви тупі як валянки! Мукачівець 12.10.2017 17:17 Ти це звідки написав? Ти хоч би сам історію повчив, а не із сарафанного радіо брав як баба якась. Ось скажіть мені чому в Угорській історії в книжках написано що 895 рік заснування (там є ще плюс мінус 150 років) а заснування Києва у 5 столітті десь 486 рік. І в Угорських книжках написано що вони йшли через Київ (мало не так але Київ згадується) факт того що Київ (Князь) їх пропустив і Угорці заснували Угорщину. Це мать вашу в Угорській історії написано - тупаки дурні! А якщо ще глибже копнете то побачите що в ті роки Закарпаття належало Києву але звісно це більше 1500 років і писати що це Київська земля не стоїть. Вчіть історію тупаки!

Ч
читач

коментатору 17,17 можна лише поспівчувати. старий світ в Європі це старий світ.мадяри до нього не мають нич. А вишиванку маю з русинським візерунком.Скачу коли сам хочу ,а не так як ти за 200грн(се такса на Мукачево для електоральних стрибунців). Шаную державу в якій живу,і співчуваю тим громадянам які від незнання мови державної рідко за межі села виходять. Вже між собою переженилися дворідні.

М
Мукачівець

До олегу 12.10.2017 17:05 Заперевальний старий світ у Закарпатті це мадяри. Коли мадяри були в Закарпатиі ще небуло ни україни ни українців . Вчи історію одягай вишиванку і скач.

Р
Робочий

І ЦЕ ЩЕ ПОЧАТОК ДУРНІ ПАТРІОТИ МОВОЮ НЕ БУДЕТЕ СИТІ ХАХА

О
олегу

сказав би ти це комусь із старого світу ,то спочатку тобі плюнули б в очі,а потім дали копняка. Мова для держави це більше ніж атрибут.Мадяри дивись як істерять, а тобі лиш би сподобатись комусь. Ментальність яка є наслідком тривалого гноблення.

М
Мукачівець

Нацисти а як ви хотіли ? А тепер іщи з європою давайте на ножі і буде всьо чотко ))) .

О
Олег

Є або неє то одне але хоче бути та прагне,Україна согодні програла у ПАРЕ і це щось таки значить.Уся ця історія з мовою не варте того аби сважатися з Європою.Не можу повірити що так важливо аби ті пару тисяч Угорських дітей які і так поїдуть з України не будуть вичати мову.Все це частина якогось плану аби відвернути увагу

П
ПАРЕ

може пискувати кілько хоче. Україне не є членом євросоюзу.

С
Степан

100% ПУТІН , Європа зрадила Україну!

П
Патріот

ЗРАДААААААААААА .НЕМОЖЕ БУТИ!!!!!!!!АГЕНТИ ПУТІНА!!!!!!!!!!!!!!!!!ВСІ АГЕНТИ ПУТІНА!!!!!!!!!

Читайте також