Печера Молочний камінь: Локація на Тячівщині, яка варта уваги (ФОТО)

62
0

Печера Молочний камінь – карстова печера, що знаходиться поблизу села Велика Уголька Тячівського району (Закарпаття).

Саме тут знаходиться Угольсько-Широколужанський масив нашого заповідника, що є найбільшим за площею осередком букових пралісів в Європі. Про це розповідаюсь на сторінці у Фейсбук Карпатського біосферного заповідника.

Молочний камінь – це природна локація, яку варто відвідати всім і кожному! На користь цієї тези наведемо низку аргументів:

  • Маршрут проходить віковічним буковими пралісами, які визнані об’єктом Всесвітньої спадщини;
  • Шлях довжиною всього 2,2 км позбавлений крутих схилів і важких підйомів;
  • Дорогою зустрічаються потужні скелі-останці, як наприклад Велика Копиця;
  • Вздовж стежини зростають тиси ягідні та інші рідкісні види карпатської флори;
  • Молочний камінь – мальовнича печера, проте, малопопулярна серед туристів;
  • Спілкуванню з природою тут не завадить галасливий натовп;
  • Печера завжди містить таємницю та загадковість.

До того ж, печера Молочний камінь є не тільки геологічною пам’яткою, але й цікавим археологічним місцем. Наприкінці двадцятого століття тут проходили розкопки, під час яких знайдено чимало знарядь праці людей пізнього палеоліту. Вже 20 тисяч років тому печера давала прихисток прадавнім людям-троглодитам.

Вхід до печери має мальовничий вигляд завдяки білуватому вапняку, що дав назву природній порожнині, та сталактитам химерних форм, які нагадують гігантські органні труби. До того ж вхід доволі широкий та дозволяє розсіяному сонячному світлу проникати у вхідний зал.

Печера загальною довжиною 92 м має два яруси, але другий «поверх» важкодоступний. Проте, для вражень достатньо оглянути зали першого ярусу, з яких східний є доволі просторим: 10 на 15 м і заввишки до 15 м. Для знайомства із ним та невеличким західним відгалуженням варто скористатися ліхтариком.

Пам’ятайте, що відвідуючи унікальні об’єкти природно-заповідного фонду України, слід дотримуватися нескладних правил поведінки. На початку маршруту встановлені інформаційні стенди, які допоможуть ознайомитись з ними.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також