Перегрівається ноутбук: чому це трапляється та як діяти

33
0

Будь-яка комп’ютерна техніка рано чи пізно виходить із ладу, але навіть новий ноутбук може працювати некоректно: підвисати та перегріватися. Швидке нагрівання пристрою свідчить про те, що з ним щось не так. І причин може бути кілька.

Зовнішні ознаки перегріву техніки

На перегрів техніки слід реагувати відразу, не відкладаючи проблему навіть тоді, коли дуже хочеться пограти в Elslots казино або посидіти в соцмережі. Ігнорування призведе до більш серйозної поломки. Складно не помітити, коли корпус ноутбука стає занадто гарячим, але є інші «симптоми», на які слід звернути увагу:

  1. З вентиляційних отворів іде занадто гаряче повітря. При цьому корпус не обов’язково буде занадто гарячим.
  2. Техніка шумить, вентилятори гучно працюють. Їм доводиться інтенсивніше розганяти повітря, при чому користувач не збільшив навантаження на пристрій.
  3. Робота апарата стає повільнішою, він навіть може вимкнутись або раптово перезавантажитись. Таким чином спрацьовує захисна система, що не дає обладнанню нагрітися до небезпечного рівня.
  4. На екран виводиться спотворене зображення. Перегрівається відео карта, що тягне за собою появу пік селів, смужок, інших дефектів на дисплеї
  5. Відчувається легкий запах нагрітого пластику. Його ні з чим не переплутаєш.

Сучасні моделі ноутбуків зазвичай захищені від перегрівання, тому вимикаються до того, як температурний показник підніметься до небезпечної відмітки. Але ця опція відсутня в давніх апаратах.

Причини перегріву пристрою

Максимальну температуру процесора в межах норми вказано в інструкції. Зазвичай це 70-100 градусів, залежно від навантаження. Якщо показник вищий, є проблема. Основні причини перегріву такі:

  1. Висока температура у кімнаті, жара. Звісно, це впливає на температуру пристрою.
  2. Дуже велике навантаження на техніку. Модель в силу технічних характеристик не розрахована на важкі програми.
  3. Погана циркуляція повітря в охолоджувальній системі або її поломка. Вентилятори не можуть працювати коректно через закриття отворів або з інших причин.
  4. Накопичення пилу. Корпус ноутбука не герметичний, отже у нього може попасти шерсть тварин, забруднення, пил.
  5. Пересохла термопаста, її нестача. Це субстанція, що наноситься на певні деталі техніки. Її завдання ? підвищувати віддачу тепла, тим самим попереджаючи надмірний нагрів апарату. Паста з часом висихає, що призводить до відповідних наслідків.

Не слід забувати про те, що на перегрів ноутбука може впливати шкідливе ПЗ, наприклад програми-майнери. Власники техніки часто «підхоплюють» їх разом із завантажувальним софтом. Щоб мінімізувати такі ризики, варто встановити на пристрій ефективний антивірус.

Що робити при перегріванні

Для зниження нагріву ноутбука рекомендується використовувати спеціальну охолоджувальну установку. Але це доцільно тільки за умови, що причина нагріву – жара. Також для уникнення проблем потрібно:

  • не перевантажувати техніку важкими програмами;
  • не «заставляти» її робити кілька складних завдань одночасно;
  • не залишати на сонці, не ставити впритул до стіни, перекриваючи вентиляційний отвір;
  • не ставити на м’які поверхні, наприклад диван;
  • регулярно очищати від пилу та бруду;
  • своєчасно замінювати термопасту, оптимально – раз на рік.

Якщо ноутбук занадто сильно шумить, навіть гудить, можна запідозрити проблему з вентилятором. Отже, його потрібно замінити. Загалом справжню причину поломки (за умови, що перелічені рекомендації не допомагають) визначить тільки спеціаліст сервісного центру.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також