Перші європейці також додавали до їжі спеції - вчені

19
0

"Це найдавніше свідчення використання спецій у цьому регіоні - в західній частині Балтики - чогось, що здебільшого не має жодної поживної цінності, але його цінність полягає у смакові" - заявила дослідниця Хейлі Саул.

Дослідники виявили рештки кінського часнику на древніх черепках, які знайшли на території сучасних Данії та Німеччини.

Спеції знайшли разом із залишками жиру від м'яса та риби, пише ВВС. 

У своїй статті у журналі PLoS ONE вчені стверджують, що кінський часник має невелику харчову цінність, тож його повинні були використовувати для ароматизації харчів.

"Наскільки мені відомо, це найдавніше свідчення використання спецій у цьому регіоні - в західній частині Балтики - чогось, що здебільшого не має жодної поживної цінності, але його цінність полягає у смакові", - розповіла доктор Хейлі Саул, яка керувала дослідженням, проведеним в Університеті Йорка.

Дослідники вивчали обвуглені відкладення на внутрішній стороні глиняного посуду, вік якого 5800-6150 років.

Ці відкладення містять мікроскопічні сліди часток двоокису вуглецю, відомих як фітоліти, за допомогою яких можна встановити, з яких рослин вони походять.

Саме вони засвідчили використання кінського часнику.

Вчені виявили більше фітолітів всередині решток посуду, аніж назовні, що свідчить про застосування рослини саме у кулінарії.

Нові дослідження кидають виклик попереднім переконанням, згідно з якими мисливці-збирачі займалися лише пошуком калорійної їжі. Доктор Саул вважає, що це відкриття вказує на щось набагато більш подібне до куховарства.

"Це абсолютно нова ідея для археологічних досліджень мисливців-збирачів в Європі", - сказала вона BBC News.

На думку науковця, прадавні кухарі, імовірно, дробили насіння рослини:

Хоча це перше свідчення використання спецій в Європі, харчові приправи, можливо, були звичними на Близькому Сході набагато раніше.

"В Ізраїлі є печера, у якій знайшли коріандр, якому 23 тисячі років", - розповіла доктор Саул.

Але прадавня кухня радше була одноманітною - дослідники не виявили ніяких доказів використання інших спецій.

"Той час часто розглядають як період кулінарних труднощів, коли люди дійсно перебували у пошукові, але насправді тодішні люди добре знали своє середовище і знали, як вчинити найкраще із тим, що вони мали. Я думаю, що вони насправді були дуже розумними", - розповіла доктор Саул.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також