Під Берлибаський банош

15
0

Мешканці Костилівки на Рахівщині прагнуть відродити своє село

Перша літописна згадка про Костилівку з’явилася ще  1605 року, коли село мало назву Берлибаш. З переказів ді­знаємося, що слово «берлибаш» означає «відсічення голови» –   саме так жорстоко тюркські завойовники квиталися з воле­люб­­ними гуцулами.

«Всяк поневолювач намагався зломити дух гуцула, зломивши його тіло, – розповідає голова села Ольга Сметанюк. – Берлибаський банош – це та їжа, завдяки якій наші батьки вижили в далеко не найкращі часи, тож ми не забуваємо шанувати їхній «хліб». Так, уже третій рік поспіль для розпаленої піснями-танцями міс­цевої й прибулої публіки кости­лівські ґаздині дбайливими руками віддають величенького казана в обійми вогню, ретельно помішуючи, готують кукурудзяну кру­пу на домашній сметані, не забуваючи додати хваленої тамтешньої овечої бринзи. Начакловане й зветься баношем: страва дуже смачна й корисна, і така калорійна, що цілком може, як запевняє пані Ольга, лише порцією замінити усі денні трапези. Проте на святі банош не замінив усіх пригощань, адже кожна вулиця вихвалялася перед сусідньою своїми кулінарними здібностями, а гостям фестивалю зі словами «мусите скуштувати» радо пропонувала їх до дегустації. Широко представили й сувенірну продукцію (керамічну й дерев’яну, вовняну та вишивану), і навіть влаштували унікальну виставку виробів із сіна. Також удалося організаторам сценічне наповнення фесту: починаючи з місцевих співових колективів і троїстих музик та завершуючи виступами румунського фольклорного ансамблю й співачки Ірини Ярини.

«Наше село дуже привабливе туристично – це перше, на що ми прагнули звернути увагу, лаштуючи свято», – каже Богдан Тодер, голова громадської організації «Тиса». Друга, але не менш важлива мета, за словами акти­віста, є більш буденною: жителі терміново потребують допомоги в переробці сміття. А ще на території села дві школи й два дитсадки, які не можуть надати своїм учням і вихованцям повноцінного фізичного виховання через брак елементарних спортмайданчиків та ігрового устаткування. «Не дарма наш День села збігся в часі з Днем матері, – додає пан Богдан. – Бо ж як мати дає життя, так, спо­діваємося, і цей фестиваль вдихне нової наснаги нашій Костилівці». 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також