Під час "Чендейфесту" в Ужгороді показали фільм "Тіні забутих предків" (ВІДЕО)

223

В Ужгороді триває "Чендейфест": 21 серпня у межах літературного фестивалю показали фільм "Тіні забутих предків".

"Цьогорічний фестиваль відбувається після паузи, на яку був поставлений через зрозумілі причини, через повномасштабну війну, але ми зрозуміли, що життя триває і потрібно кожному робити свою роботу. Тим паче, що цьогоріч ми маємо дві такі дати, такі серйозні, які хотілося відзначити якимись гарними подіями, — це 100-річчя дружини Івана Михайловича — Марії Іванівни та 100-річчя Сергія Параджанова — режисера фільму "Тіні забутих предків", автором сценарію якого був і Іван Чендей", — розповіла Суспільному Закарпаття співзасновниця фестивалю, донька Івана Чендея Марія Чендей-Трещак.

"Це шедевр, шедевр не тільки українського кіно, а й світового. Сам Чендей, тобто для нього цей матеріал був не якимсь там абстрактним, він відчував, що тут є ідентичність. 60 років з моменту виходу його (фільму "Тіні забутих предків", — ред.) в світ і він сприймається, як новина, як свіжі фарби, ніби художник вчора це полотно зробив. Це нова мова і сьогодні вона нова. Це відкриття цього світу гуцульщини як світу духа", — каже кінокритик Сергій Тримбач.

"Оскільки родина організовувала цей захід, ми не могли не прийти, тому що поважаємо закарпатських митців, українських митців. Чим більше таких заходів, тим, мені здається, це створює міцнішу нашу націю, тому що розвиток культури повинен бути завжди. Один раз я була на річниці вшанування в Києві в Жовтневому. Це дуже гарна кінокартина. Я вважаю, вона одна з найкращих якщо говорити про кінематограф", — зпзначила глядачка Анна.

Участь у фестивалі взяла і акторка Римма Зюбіна. "У ньому (фестивалі, — ред.) беру участь безпосередньо, тому що я сама запропонувала, щоб лауреати, які пишуть оповідання, пишуть свої твори, щоб вони не просто отримували свої нагороди, бо як їх познайомити одне з одним, треба прочитати. Я запропонувала у травні, щоб актори прочитали. Актор Театру ляльок Микола Карпенко читав і я читала, ми вдвох читали (тексти лауреатів конкурсу, — ред.)".

Цьогоріч фестиваль триватиме з 21 до 24 серпня.



Коментарі

Читайте також