Під Києвом у Національному музеї горіла садиба з Мукачівщини (ФОТО)

19
2

Займання сталося під час проведення на території садиби офіційних зйомок фільму телеканалом «1+1».

Як розповів "Музейному простору" генеральний директор музею о. Юрій Бойко, горіла садиба з с. Медведівці Мукачівського району, що знаходиться у секторі «Закарпаття».

— Хоч вони в хату не заходили, та іскра потрапила на солом`яну стріху, яка є легкозаймистою, і розпочалася пожежа. На щастя, це трапилось в робочий час, миттєво на місце прибула наша музейна пожежна бригада, пожежна бригада Голосіївського району і займання вдалося локалізувати та погасити. Згорів дах і частина експонатів з групи «Тканини». Стіни лишилися цілими і підлягають відновленню. Також неушкодженими лишилися кераміка, метал, - прокоментував о. Юрій Бойко.

Орендарі пообіцяли за свій рахунок провести реконструкцію та реставрацію будівлі, а також відновити втрачені експонати, за рахунок пошуку та придбання їх у приватних колекціонерів. Збитки складуть не менше 200 тисяч гривень.

Хата на садибі з с. Медведівці являє собою трикамерний тип житла, коли хата «хижа» складається з власне хати, комори та сіней. Хата містить напівкурну піч, що займає чверть площі, і є прикладом впливу будівельних традицій лемків. На території садиби ще є стайня і шопа з пивницею.

Довгий час хата стояла пустою, і лише нещодавно етнологи відтворили в ній повноцінну музейну експозицію, яка якнайкраще характеризує особливості культури і побуту цього локального регіону.

Дивіться як під Ужгородом палав меблевий цех.

Коментарі

Р
Руснак.

Така красна была хыжка!

3
369

журнолюги, узяли та запалили!

Читайте також