Підкарпатські русини висловили підтримку угорській Йоббік

16
16

Голова обласного Об'єднання Підкарпатських русинів Ладислав Лецович розкритикував заяви про вимогу заборонити діяльність "Свободи" та "Йоббік" на Закарпатті".

За його словами, основне населення Закарпаття - це русини, які тисячами років проживають з різними національностями краю, це дуже культуринй і толерантний народ, який живе дружно з усіма народами: "Особливо у нас тісні звязки з мадярами. Ми підтримуємо діяльність "Йоббік" так, як наші погляди співпадають.

Русини засуджують діяльність шовіністсько-національної партії "Свобода", яка дійсно розвязує міжнаціональну ворожнечу. Проводить недопустимі речі - пошкоджують памятки відомих культурних русинських та венгерських діячів, розписують стіни бідинків різними лозунгами, проводять антирусинські та антивенгерські мітинги".

Також Лецович наголосив, що ніхто не має права одноосібно від імені населення Закарпаття давати оцінку діяльності "Йоббік", яка є дуже толерантною до нашого Краю.

Коментарі

T
Thyhor

І що тут дивного.Звичайно русини стоять на стороні тих народів які визнають їхню мову і незалежність.І Свободу з Йоббіком не можна зрівняти.Свобода більш агрессивна і шовіністська партія.

L
LSD

Русини підтримують угорських фашистів як в 1939 році.

П
Політолог

Заява цигана-русина Лецовича спроба Івана Балоги не розглядати питання заборони діяльності цих партій на сесії обласної ради. Нагадаємо, що "Йоббік" оселився на Закарпатті під час правління саме Балог.

A
Anders

Староста не читав, а вже відповідає. У цій книзі йдеться не лише про закарпатців, а про зміну етноніму, який відбувся на Україні.

МС
Микола Староста(Жалива)

Наконечний для руснів не авторитет, то продажний писака, який пише під замовлення. Пише те, що йому замовляють.

A
Anders

Є книга Євгена Наконечного "Як русини українцями стали". Там усе по історії. Особливо це варто почитати закарпатцям і пряшівчанам.

Т
Тереза

MC Murphy. Якіх пращурів?!Ви хочь історію краю, де знаходитесь, знаете? Чи "думаючи богато років" рахуете себе за "старшого брата", якому ото не до чого, бо він і так має право русинам вказувати на іх місто. Схаменіться! Не повторюйте гріхів радянської власті.

M
McMurphy

Я багато років думав хто такі "русини", і інакше їх як продуктом злигання українців, мадярів, словаків,москалів і євреїв назвати не можу. Чому вони не визнали національність своїх пращурів для мене дуже велика загадка!!! Чому саме зараз почали розкручувати русинську тему, цей уявний народ ніколи нічого свого немав і немає. ні територіальних меж, ні історії державотворення, ні власних героїв лише діалектну мову і якихось непонятних "лідерів" які несуть пургу і дезинформовуютьт жителів Закарпаття.

П
підгоряни

Звідки ви взяли,що Лецович за національністю русин. Запитайте в будь кого з старожилів Підгоряна і всі вам скажуть, що він є циган, і ні для кого це не секрет. А в русинській темі цей будулайчик просто має свій інтерес.

У
Ужгород

А чому сайт поширює оцю муть від хворих на параною людей? Та про Лецовича вже всі давно забули. Це позавчорашнє століття

МС
Микола Староста(Жалива)

Вічною проблемою підкарпатських русинів було те, що все знаходилися серед них жополизи іноземцям гатунку Лецовича, які ніколи не клали наші національні інтереси вище тих грошей, що їм платили. Тому і лишилися русини у розбитого корита, як своєї держави ніколи не мали так все комусь служили.

У
Унгварець

2McMurphy: Русиньскі школи на Словаччині працюють, русинський язик і на Україні є в списку мов національних меньшин, так що і русини не можуть не існувати. Пан з "титульного" народу мав би таке знати. Або через гори не видко?

МС
Микола Староста(Жалива)

У світлі останніх подій, що сталися на Закарпатті, можна зробити висновок, що наша область стає полігоном політичної діяльності ультраправих українських та угорських організації, які намагаються дестабілізувати політичну ситуацію у регіоні. Нагадаю, що протягом останнього часу на території Закарпаття стався ряд подій, спрямованих на розв’язання міжнаціональної ворожнечі між українцями та угорцями, зокрема такі, як наруга над державним прапором України у Берегові, нічна факельна хода ВО «Свободи» містами Закарпаття, напади на угорських дітей в Ужгороді, підпал угорського пам’ятника.

МС
Микола Староста(Жалива)

Мешканцям краю цими організаціями навіюються не притаманні закарпатцям фашистські лозунги та ідеї. Закарпаття - це край, де віками толерантно та мирно жили багато різних національностей, край, якому чужа будь-яка ворожнеча на національному ґрунті, а місцеве населення завжди з повагою ставилося до інших народностей. Я, як голова Закарпатської обласної громадської «Народна Рада Подкарпатської Русі», звертаюся до голови Закарпатської обласної ради Івана Балоги та всього депутатського корпусу з пропозицією заборонити діяльність ВО «Свобода» та «Йоббик» на Закарпатті. Також прошу депутатів Верховної Ради України від Закарпаття підтримати мою ініціативу та винести на розгляд Верховної Ради України питання відповідальності лідерів ВО «Свободи» за діяльність їх організації на Закарпатті. Микола Староста - голова Закарпатської обласної організації «Народна Рада Подкарпатської Русі».

M
McMurphy

Голос неіснуючої меншини не вправі шось обясняти титульному народу, при цьому лижучи жопу долбо-"Йобікам".

МС
Микола Староста(Жалива)

Зрозуміло, що Лецович,який кормиться біля Балоги та пробує "здоїти" мадяр буде таке заявляти. Він тільки переплутав,що мадяре теж різні.

Читайте також