Підтримка угорців Закарпаття зросте: Будапешт подвоїть допомогу своїй меншині

12
0

Цільова допомога на економічний розвиток угорської громади за останні 2 роки досягла 17 млрд форинтів (1,7 млрд гривень).

Уряд Угорщини вирішив збільшити допомогу закарпатським угорцям вдвічі.

На потреби збереження і повноцінний розвиток нацменшини Будапешт виділить 3 млрд форинтів (близько 300 млн гривень) замість запланованих 1,5 млрд форинтів - у проекті соцпакету допомоги українським угорцям на 2019 рік.Про це розповів представник угорського уряду Арпад Янош Потапі.

— Ці кошти адресовані 23-24 тисячам осіб у сфері освіти, охорони здоров’я, культури та соціальній галузі угорської меншини у вигляді доплат до річного заробітку, — зазначив Арпад Янош Потапі.

Цільова допомога на економічний розвиток угорської громади за останні 2 роки досягла 17 млрд форинтів (1,7 млрд гривень), проте угорці Закарпаття очікують на ще більшу суму підтримки на майбутнє. Таку заяву озвучив статс-секретар МЗС Угорщини у Берегові Левенте Мадяр.

— Якщо існує держава і народ, які зацікавлені в сильній Україні, це — Угорщина та угорський народ. Адже чим вона сильніша, багатша і суверенніша, тим краще для Угорщини і закарпатських угорців. У той ж час Угорщина лише має прохання до України забезпечити для угорської нацменшини мирні умови життя і дотримання прав — заявив Левенте Мадяр.

Він підкреслив, що Будапешт бажає Києву успішно подолати труднощі, впоратися з викликами, і що в цьому Угорщина готова допомогти Україні.

Після скандалу з оприлюдненим відео з церемонії прийняття закарпатців громадянства Угорщини в консульстві в Берегові, наші сусіди пожвавили свою роботу на підтримку угорців Закарпаття.

Так, 18 жовтня, уряд Угорщини вирішив виділити 5 млн доларів США для освіти на Закарпатті.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також