Підтримка євроінтеграції та 4 міжурядові документи: підсумки зустрічі Фіцо та Шмигаля на Закарпатті

434

У понеділок, 7 жовтня, неподалік Ужгорода відбулася зустріч прем'єр-міністрів України та Словаччини — Дениса Шмигаля та Роберта Фіцо.

Так, під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем Роберт Фіцо заявив, що Словаччина підтримуватиме вступ України до ЄС. Також словацький прем'єр висловив підтримку мирному плану Зеленського.

Фіцо також наголосив, що Словаччина надаватиме Україні аварійні поставки електроенергії у разі блекауту. А Денис Шмигаль додав, що модернізацію електричного інтерконектора "Мукачево — Вельке Капушани" планують завершити до кінця 2028 року.

За підсумками консультації урядів України та Словаччини Денис Шмигаль та Роберт Фіцо підписали спільну декларацію, де чітко зафіксували чотири ключові вектори взаємодії:

  • посилення політичного діалогу та побудова добросусідських відносин;
  • підтримка суверенітету та територіальної цілісності України;
  • засвідчення прогресу у реалізації трьох ключових проєктів: реконструкція інтерконектора, пряме залізничне сполучення та модернізація прикордонної інфраструктури;
  • розвиток співпраці в політичній, економічній, енергетичній, оборонній, відновлювальній, гуманітарній, освітній, науковій, медичній та інших сферах.

Також глави урядів України та Словаччини підписали:

  • протокол про реадмісію, який передбачає вдосконалення алгоритму повернення громадян Словаччини та України до держав походження.
  • меморандум про взаєморозуміння між міністерствами освіти України та Словаччини, який передбачає підтримку українських студентів та вчителів у Словаччині, пряме співробітництво між закладами освіти, співробітництво у сфері інноваційної діяльності.
  • меморандум про співпрацю між аграрними міністерствами. Зокрема, щодо приведення української правової бази до європейських стандартів.

Коментарі

Читайте також