Після візиту Орбана на Закарпаття Угорщина не відновила постачання газу до України

16
5

Кремль замінює військовий тиск на Україну економічним. Підтвердженням цього стало те, що 25 вересня Угорщина припинила поставки газу на Україну.

Сталося це після зустрічі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з главою «Газпрому» Олексієм Міллером у Будапешті.

Вже наступного дня, 26 вересня, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан з неофіційним візитом відвідав Закарпаття, де проживає чисельна угорськомовна громада. Там він обіцяв всіляко підтримувати закордонних угорців, хоча і словом не обмовився про те, що реверсне газопостачання з боку Угорщини до України буде відновлено у найближчий зимовий період.

Натомість угорська церковна реформатська громада вже почала збір благодійних коштів для закарпатських угорців - на ці гроші планують закупати дрова, теплий одяг, харчі та грубки.

Напередодні своєї робочої поїздки на Закарпаття Віктор Орбан пояснив чому Угорщина "перекрила" реверс газу в Україну - аби через російсько-український конфлікт не постраждало все населення Угорщини.

Угорські ЗМІ у свою чергу цитують погрозу міністра енергетики Росії Олександра Новака, який заявив, що Росія перекриє газ Європі, якщо звідти не припинять реверс газу в Україну. Однак на відміну від Угорщини, попри ці погрози,  Словаччина й Польща не припиняють реверсні поставки газу в Україну.

"Варто нагадати, - підкреслила Хелен Кернс, офіційний представник Єврокомісії, - що ніщо не заважає європейським компаніям вільно розпоряджатися газом, купленим у "Газпрому", в тому числі і перепродувати цей газ, як покупцям в ЄС, так і третім країнам, наприклад Україні".

За вересень Україна імпортувала з боку Словаччини близько 705 млн куб. м газу, а постачання з Угорщині не відновилося.

За даними Eustream as, оператора газотранспортної системи Словаччини, реверс газу в Україну стабільно тримається в об'ємі 26 млн куб. м на добу. Оператор ГТС Польщі Gaz-System SA також повідомляє, що поставки в Україну в період з 1 по 27 вересня склали 99,5 млн куб. м.

Утім газотранспортний оператор Угорщини FGSZ з 26 вересня припинив поставку газу в Україну. Хоча за період з 1 по 25 вересня з боку Угорщини було поставлено понад 88 млн куб. м. газу.

Коментарі

АЧ
А чого Угорщина мала щось відновлюват ????

Гроші не платять!

ХН
ХТО НЕ СКАЧЕ ТОЙ НЕ ЗМЕРЗ

1

ОГ
орбан ган...

111

ХО
Хто Орбана обведе, той і дня не проживе!

Ло-ло-ло...

9
911

Дружба-дружбой, а денежки врозь.

Читайте також