Після замаху Ірина Фаріон померла у лікарні

3657 4

Не зважаючи на зусилля лікарів Ірина Фаріон померла ввечері 19 липня у Першому ТМО Львова.

Як повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький, професорка Львівської політехніки Ірина Фаріон, в яку стріляв невідомий, померла у реанімації.

Нагадаємо, 19 липня, близько 19:30 у громадську діячку вистрілив невідомий неподалік її дому, після чого втік. Ірину Фаріон госпіталізували до лікарні святого Пантелеймона близько 20:00 з вогнепальним пораненням голови. О 22:50 керівниця анестезіологічної служби Першого ТМО Львова Наталія Матолінець повідомила, що Ірині Фаріон провели операцію первинної обробки голови та перевели в реанімацію. Лікарі продовжували боротися за її життя.

"Близько 20:00 до нас поступила пацієнтка Ірина Фаріон з ознаками відкритого проникаючого вогнепального поранення голови. Стан критичний. Глибока мозкова кома. Штучна вентиляція легень", — казала Наталія Матолінець про стан професорки.

Злочин перекваліфіковано на ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Вбивці загрожує позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років. Правоохоронці вживають усіх необхідних заходів для встановлення особи та затримання зловмисника

Довідково: Ірина Дмитрівна Фаріон (нар. 29 квітня 1964, Львів, УРСР) — український мовознавець, педагог, науковець, доктор філологічних наук, професор, політик, народний депутат України VII скликання (2012—2014)[4], колишня голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВРУ з питань науки і освіти, політичний та громадський діяч, публіцист, блогер. Член Політради ВО "Свобода" (з 2005).

Як пише ZAXID.NET, упродовж 2013-2019 років Ірина Фаріон вела заснований нею телепроєкт "Велич особистості" на парламентському каналі "Рада". Його метою була популяризація знань про знакові постаті української історії, культури, політики. Усього вийшло 160 програм.

Також Фаріон була засновницею та авторкою телевізійного проєкту "Ген українців" (2019-2023) на львівському телеканалі НТА. Окрім того, вона вела два YouTube-канали Iryna Farion та Студія Фаріон, де вела проєкти "ПротиАнглізм", "ПолітОгляд" та "Курси з культури української мови".

Фаріон неодноразово робила скандальні заяви, зокрема, про "Пласт", про окупацію і руйнування Маріуполя росіянами тощо.

Коментарі

У
Україна

Світла пам'ять

У
Україна

Світла пам'ять.

Л
Ларрі

Я в шоці!.. які мотиви? поліція каже а камера виключена бо ниє світла

ДБ
Дід Богдан :

Вбивство за її громапдянську позицію! Співчутя рідним. Вічна память !

Читайте також