Погана вентиляція в квартирі

69
0

Вентиляція грає важливу роль в створенні нормального мікроклімату в квартирі. У переважній більшості квартир використовується природна вентиляція, яка має досить простий принцип роботи. Свіжий вуличне повітря заходить в житло через відкриті вікна і щілини, а відпрацьоване повітря витісняється наверх і виводиться через спільний з іншими квартирами вентиляційний канал.

Принцип роботи пасивної вентиляції пов'язаний з природними фізичними процесами і явищами: різниця температур, атмосферний тиск, гравітація та інші.

Небезпека поганої вентиляції

Далеко не всі люди усвідомлюють, яку небезпеку становить погана вентиляція. Є відразу кілька проблем, які за собою тягне поганий повітрообмін:

  1. Поява конденсату на вікнах, через що в області підвіконня постійно накопичується вода;
  2. Освіта вологи на побутовій техніці, меблів і стінах, через що будівельні матеріали і меблі швидко зношуються;
  3. Поява на схилах і інших поверхнях грибка, від якого вкрай складно позбутися;
  4. Неприємні запахи на кухні і у всій квартирі;
  5. Погіршення самопочуття всіх, хто проживає в квартирі.

Все це наслідок відсутності руху повітря і підвищеної вологості в квартирі. При цьому не варто забувати, що будь-якій людині життєво необхідний свіже повітря. Тому відсутність вентиляції негативно позначається на самопочутті і здоров'я в цілому. А з'явилася цвіль і зовсім може ставати однією з причин розвитку небезпечних захворювань, в тому числі й онкологічних.

Поширені помилки, що утруднюють роботу вентиляції, і способи їх усунення

У більшості випадків в погану вентиляцію винні самі люди, що проживають в квартирі. Розглянемо кілька типових помилок і способи їх вирішення:

  • Закритий вентиляційний канал. Деякі люд помилково вважають, що отвір з гратами, який можна побачити на кухні і в санвузлі, не виконує ніякої важливої функції. Тому його можуть закривати ганчірками або взагалі закладати гіпсокартонним листом і іншими будівельними матеріалами. У більшості випадків це робиться для того, щоб зменшити тепловтрати. Насправді ж це груба помилка, адже цей отвір веде до загального вентиляційного каналу, через який і виводиться «брудне» повітря. Вентканал ні в якому разі не можна перекривати. Рішення проблеми досить просте - очистити отвір і стежити за тим, щоб вентиляційний канал нічого не перекривало.
  • Відсутність провітрювання. Пасивна вентиляція працює тільки в тому випадку, якщо в квартиру регулярно запускається свіже повітря. В основному це робиться через відкриті вікна. Рішення: Не потрібно боятися провітрювати приміщення взимку або при поганій погоді. Провітрювати необхідно мінімум два рази на день (вранці після пробудження і ввечері перед сном) по 10-15 хвилин. Це оптимальний час, за яке можна запустити достатню кількість свіжого повітря, і при цьому поверхні не встигнуть сильно охолонути.
  • Неправильна установка витяжки на кухні. Природно, сама по собі витяжка річ потрібна, адже вона допомагає виводити неприємні запахи, які з'являються в процесі приготування їжі. Але потрібно розуміти, що якщо витяжка перекриває весь вентиляційний канал, то вентиляція на кухні буде працювати тільки при включеній витяжці. Рішення проблеми: Тримати витяжку практично весь час включеної або підключити її таким чином, щоб мінімум половина вентиляційного каналу залишалася відкритою.
  • Спостереження за станом витяжного каналу. Завдання будь-кого, хто проживає в квартирі, - стежити за тим, щоб у вентиляційному каналі була нормальна тяга. В іншому випадку можна навіть не зрозуміти, через що зіпсувалася вентиляція. Рішення: Періодично потрібно перевіряти тягу в вентканалах, причому зробити це можна власними силами.

Щоб не ламати голову над можливими помилками, не залежати від стану загального вентиляційного каналу і при цьому забезпечити оптимальний повітрообмін в квартирі, можна встановити систему примусової вентиляції. Це оптимальне рішення, яке позбавить вас від необхідності постійно відкривати вікна і прочищати вентиляцію. Підібрати і замовити припливно-витяжну вентиляцію можна в компанії alterair.ua.

Як перевірити вентиляцію?

Стан загального вентиляційного каналу можна перевірити власними силами. Для цього потрібно відкрити вікно приблизно на п'ять сантиметрів, а також повністю відкрити міжкімнатні двері, які ведуть від вікна до вентиляційного каналу. Після цього необхідно притулити до отвору простий аркуш паперу. Якщо його як би засмоктує всередину, то це говорити про хорошу тязі. Якщо лист просто завмирає на місці, то тяга є, але недостатньо сильна. У тому ж випадку, якщо листок відпадає або його виштовхує, то це свідчить про відсутність тяги або зовсім зворотній тязі.

Також для перевірки стану вентиляції можна викликати фахівців, які не тільки перевірять є тяга чи ні, але і заміряють її силу за допомогою спеціального приладу.

Прочищення вентиляційного каналу

Якщо вдалося з'ясувати, що тяга погана або відсутній, то це свідчить про те, що вентиляція забита. Іноді досить прочистити вентиляційний канал. Для цього необхідно зняти і помити все решітки. Якщо вони сильно брудні або забиті шаром жиру, то грати можна замінити. Вони коштують недорого. Після цього необхідно взяти вологу ганчірку і пролізти рукою в вентиляційний канал, промивши там, де вдається дістати.

Часто буває і таке, що причина поганої вентиляції - сусідня квартира. Наприклад, який-небудь спритний сусід може просто закласти вентиляцію, через що тяга пропаде у всіх квартирах по стояку. Як правило, для вирішення таких проблем доводиться задіяти керуючу компанію або комунальні служби. Якщо ж немає бажання залежати від стану загального вентканала або постійно відкривати вікна для провітрювання, то завжди можна встановити хорошу припливно-витяжну вентиляцію і вирішити для себе цю проблему раз і назавжди.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також