Поки прем'єр Угорщини Орбан, відношення до України не зміниться - Кулеба

10
13

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що ставлення Угорщини до України лишиться незмінним, допоки прем'єром лишається Віктор Орбан.

"До 24 лютого у нас були дуже тісні стосунки (з МЗС Угорщини — ред.) і я дійсно намагався перезавантажити українсько-угорські відносини і він (глава МЗС Угорщини Петер Сійярто) дійсно теж демонстрував готовність і в якихось речах ми рухались вперед. Після 24 лютого це єдиний міністр закордонних справ Європейського Союзу, з яким я жодного разу не спілкувався. Я думаю цей факт говорить сам за себе", — розповів Кулеба в інтерв'ю "Зе Інтерв'юер".

Кулеба додав, що вся Європа "мега-здивувала" після вторгнення Росії в Україну.

"Починаючи від завзятих друзів, які зробили ще більше, ніж можна було уявити, завершуючи найзатятішими скептиками, яким взагалі було байдуже на нас, або які грали більше в проросійську гру — всі стали на бік України", — заявив міністр.

Політичні стосунки між Україною та Угорщиною залишалися напруженими через позицію угорського уряду стосовно санкцій проти Росії. Зокрема, країна не підтримувала посилення обмежень проти російського нафтового і газового сектору. Крім цього, 31 травня Орбан заявив, що країна домовилася із ЄС і отримала дозвіл купувати російську нафту.

У червні старший радник прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана вважає, що Європейський Союз має припинити запроваджувати санкції проти Росії через її вторгнення в Україну і натомість домагатися припинення вогню та початку переговорів.

У липні Орбан заявив, що Захід має припинити озброювати Україну і зосередитися на мирному врегулюванні. В українському МЗС відреагували на заяву Орбана. Речник міністерства Олег Ніколенко зазначив, що на другий день після візиту міністра закордонних справ Угорщини до Москви, де він просив збільшити обсяги постачання російського газу, Орбан поновив риторику про неефективність санкцій ЄС проти РФ.

За даними угорських ЗМІ, 21 вересня на закритій зустрічі із законодавцями Віктор Орбан заявив, що Європейський союз повинен скасувати свої санкції проти Росії до кінця цього року, адже вони шкодять більше самим європейцям, ніж Росії. Також Угорщина тривалий час виступала проти надання Україні 18 мільярдів фінансування від ЄС.

18 листопада міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав недієвими антиросійські санкції Європейського Союзу і закликав піти у відставку лідерів країн ЄС, які виступали за обмеження.

Після таких заяв, Віктор Орбан прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображена карта "Великої Угорщини" з частинами сусідніх держав у її складі - сучасних Австрії, Словаччини, Румунії, Хорватії, Сербії та України - які належали Королівству Угорщина до кінця Першої світової війни, після чого вона втратила їх за умовами Тріанонського мирного договору.

При цьому, за даними соціологічного інституту Publicus, в Угорщині зростає невдоволення проросійським курсом уряду Віктора Орбана.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Р
Рн

Те що США тактовно ігнорує поведінку Угорщини не означає, що вони не аналізують і не прогнозують можливі умисли і дії угорців залежно від розвитку ситуації. Великоугорський шарфик на шиї може і затягнутись.

Р
Рн

Візит Джилл Байден до Ужгорода як жест підтримки України можна розглядати і як символічне послання для Орбана.

Z
Zoltan

А коли Київ змінить закон про освіту та нацменшини?

В
Василь

До NRG.у мадярів Німці з японцями купу заводів набудували,ауді Сузукі,мерседес,бмв,самсунг,ще своїх гігантів як MOL,gedeon Richter ітдВвп на душу 18 тисяч евро, експорт майже 100 мільярдів евро.Тому ці балачки у наших змі що ес годуе мадярів то для неадекватів

В
Василь

Почитайте трохи про економіку, Угорщина далеко не живе за рахунок ЕС,ввп да дохід бюджету перевищує аналогічний у України до війни.

N
NRG

Якщо ви так гарно співаєте, що Угорщина така потужна країна, із доходами у 80 мільярдів на рік, то нехай виходить із Євросоюзу, і через місяців два-три подивимося на результат. Чому орбан так добивається " подачки" від Європи? А яка така потужна промисловість є в Угорщині?

Б
Бюджет

Бюджет ЄС закладають кожні 7 років Угорщині припадає біля 3 млрд євро нарік з того бюджету Тому що 1 млрд Євро на рік вони також платять в бюджет ЄС А заблокувати ЄС хотів ковідні гроші і частину грошей з загального 7 річного Бюджету

5
54321

15 міліардів але на 7 років Бюджет ЄС укладаєся кожні 7 років

ДН
До нижнього

Які 3? Говорилося щи у листопаді про 15 мільярдів євро які союз заморозив через проблеми з мадярами

Є
Євро

Давно не живе за рахунок ЄС Бютжет Угорщини біля 80 міліардів євро на рік а скільки дає ЄС їм в рік Підкажу біля 3 млрд Євро

РМ
Розум має бути

Практично зовсім не європейська за своєю суттю, світоглядом, рівнем розвитку, країна - член ЄС, живе за його рахунок і з цього ж ЄС знущається. При чому корупція в Угорщині зашкалює. А європейську країну в центрі Європи роками мурижать і розказують байки, що у нас то те, то інше не відповідає. ... Навіть тепер, коли Україна ціною крові і життів своїх громадян захищає цілу Європу, та не поспішає визнати наше право на вступ у ЄС, обіцяючи, що колись, пізніше. Двуличні сноби.

1
12345

Прийдеться чекати до 2030 року Орбан у 2026 році знову виграє вибори і буде прем'єром до 2030 року

Л
Лео

Треба нейтралізувати Орбанина

Читайте також